НОВИНИ

Атентаторът от Нова Зеландия е пътувал у нас сам

Ясни са и местата, където е отсядал. Няма данни да е установявал контакти, посещавал е места, които са знакови за борбата за Освобождение от Османско владичество. Проявил е особен интерес съм Дряновския манастир.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:25, 16.03.2019
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

След пристигането си на летище София на 9 ноември, Тарант е преспал в столицата. На следващия ден е взел автомобил под наем, като е заплатил с кредитна карта. Отправил се към Плевен, където е посетил Панорамата "Плевенска епопея" и се е настанил в хотел в града.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: На няколко места в страната е спал. Всичките места са установени, знаем населените места. Няма как да ги кажа, докато не извършим необходимите проверки. Исторически обекти е посещавал, пак казвам, няма никакви данни за извършване на някаква дейност, свързана с тероризъм на територията на страната.

На 11 ноември Тарант се е отправил към Велико Търново, където е посетил хълмовете "Царевец" и "Трапезица" и църквата "Св. Четиридесет мъченици". Следващата му спирка бил Дряновския манастир, където се интересувал от Априлското въстание и битката на четниците на Бачо Киро и Поп Харитон с османските аскери. През Габрово и връх Шипка стигнал до Казанлък. Продължил към Пловдив, Асеновград и Бачково, като посетил Бачковския манастир. Пътуването на Тарант продължило към Благоевград и Банско. Пътувал е сам и не е установено да е имал контакти, които да са свързани с каквато и да е радикална дейност.

Йордан Божилов, председател на Софийски форум "Сигурност": Няма пряка връзка с България. България е била място, където са се водили битки, той се е опитал да влезе в духа на историята, както посещението му в други държави. Това е саморадикализирал се. Ние ги наричаме вълци-единаци, които са много опасни, защото много трудно се засичат.

Според служба за сигурност, която е на държава от Западните Балкани, единствено в Босна има данни Тарант да се е срещал с хора, принадлежали към паравоенни формирования от 90-те години на миналия век. Най-вероятно от тях е получил и песента с текст, възхваляващ Радован Караджич и звучала в автомобила му на път към джамиите в Крайстчърч.

Йордан Божилов, председател на Софийски форум "Сигурност": Данните, които имаме, показват, че той не е принадлежал към организация, най-малкото защото неговият почерк и поведение показват, че той иска да се самоизтъкне, виждаме, че иска и да се самогероизира с отказването си от защита. Много информация е подал самият той в интернет, поради което аз считам, че той не предпазва никого.

Турските служби за сигурност съобщават, че Тарант е посетил Турция за първи път през март 2016 г., а турската държавна телевизия разпространи негова снимка от пристигането му на летище "Ататюрк" в Истанбул. От там Тарант се отправя към Булаир на Галиполския полуостров и посещава останките на крепостта Цимпе, която е първата овладяна от Османците в Европа през 1352 година. По време на Първата световна война през април 1915 г. именно на Галиполския полуостров дебаркират военни части от Австралия и Нова Зеландия за Дарданелската операция срещу силите на Османската империя. Двете островни държави понасят много жертви, които почитат в деня Анзак - 25 април.

Йордан Божилов, председател на Софийски форум "Сигурност": Честването, почитането на загиналите в тези войни се обръща в един антиосманизъм. И той именно е посещавал точно места, където Османската империя е загубила битки. Това е символиката, това е начин той да се нахъса още повече. И неговите действия са антиислямиски, пренасяйки антиосманизма върху исляма.

Разследването в Турция е установило, че второто пътуване на Тарант в страната е през октомври 2016 г., когато той остава там повече време. Тогава посещава и други исторически места, купува и книгата „Стратегическа дълбочина" на Ахмед Давутоглу, в която се описва идеология на на неоосманизма.

Реджеп Тайп Ердоган, президент на Турция: Вече започнахме разследвания. Какви са връзките му? Ще разберем. Ще разберем. Но ние искаме Нова Зеландия да накаже виновните за атаките на двете джамии в петък.

Турция изпрати в Нова Зеландия делегация, водена от вицепрезидента, в която участва и външният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите на София Филм Фест
Връчиха наградите на "София Филм Фест"
Терористът от Нова Зеландия беше изправен пред съда
Терористът от Нова Зеландия беше изправен пред съда