НОВИНИ

Атентаторът от "Рейна" е направил самопризнание

17 дни след нападението в нощния клуб в Истанбул, турската полиция арестува атентатора. Арестуваният Абдулгадир Машарипов е признал, че е извършил нападението. При операцията са били задържани три жени и един мъж. Повече подробности за операцията в Истанбул разказва Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:19, 17.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Задържаният Абдулгадир Машарипов е от Узбекистан. Пристигнал в Турция преди година, влязъл е в страната незаконно. Машарипов е имал много добра подготовка, преминал е обучение в Афганистан. Извършил атентата в името на Ислямска държава. Това се знае засега за нападателя от Рейна.

През изминалите 17 дни разследващите проследили всяка негова стъпка. Така стигнали до квартал Есенюрт, в европейската част на Истанбул. Терористът се укривал в жилището на свой приятел от Киргизстан. Сградата била наблюдавана няколко дни. Късно снощи операцията започнала.

Властите съобщиха, че Машарипов оказал съпротива и за това се наложило да бъде използвана сила.

При разпита, арестуваният признал вината си. Валията на града потвърди, че пръстовите отпечатъци на Машарипов съвпадат с откритите в заведението.

Бинали Йълдъръм, пермиер на Турция
Все още се провежда разпит. Има много подробности, но властите ще ги съобщят по-късно. Това, което е важно е, че заподозреният е арестуван и силите, които стоят зад него ще бъдат разкрити.

Веднага след атентата Ислямска държава пое отговорност за нападението. Все още, обаче, не е известно към коя джихадистка клетка принадлежи арестувания. В турските медии се появиха твърдения, че той може да е свързан с групата, която извърши атентата на летището в Истанбул. Но има предположения, че Машарипов е извършил атентата за пари. В жилището, в което бил задържан, е била открита огромна сума пари.

При нападението срещу клуб Рейна в новогодишната нощ загинаха 39 души, повечето от които чужденци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: България е остров на стабилност
Плевнелиев: България е остров на стабилност
Зов за помощ: Да помогнем на Ради в борбата му за живот
Зов за помощ: Да помогнем на Ради в борбата му за живот