НОВИНИ

Атентаторът от Ансбах пребивавал в България около 8 месеца

27-годишният сириец, който се взриви снощи в немския град Ансбах, е трябвало да бъде депортиран в България, съобщиха германските власти. 15 души бяха ранени при нападението. Сириецът е пребивавал в България около 8 месеца и е получил хуманитарен статут, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. В края на 2014 г. немските власти така и не връщат сириеца обратно в България, уточниха от българската Агенция за бежанците.

Александър Марков
от Александър Марков Теодора Гатева
20:01, 25.07.2016
Чете се за: 02:45 мин.
По света

27-годишният сириец е влязъл в България през есента на 2013 г. Кандидатствал е за статут, подал е молба за закрила през есента на 2013 г. След съответната процедура Българската държавна агенция за бежанците му е предоставила хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва свободно в България и ЕС.

;
Петя Първанова, председател на ДАБ: Ние, обаче, ги информираме, че лицето вече има предоставен статут и съответно не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по Дъблинския регламент, след което няма постъпило друго запитване или друга кореспонденция във връзка с лицето в Агенцията. Лицето с хуманитарен статут има право да се придвижва. То може да бъде върнато по реадмисионна спогодба, ако такава е била преценката на държавата, където е установено. Но те питат Агенцията по Дъблин дали можем да го върнем. Съответно по Дъблин няма. Ние това отговаряме. Повече няма кореспонденция.
;

Според немските власти малкото му име е Мухамад, а според вестник "Билд" името му е Мохамед Делеел. МВР и Агенцията за бежанците, поради съображения, че се водят процесуално-следствени действия отказаха да разкрият самоличността на атентатора. Не е ясно, остава неясен въпросът - дали той е влязъл в България със семейството си. От Агенцията за бежанците заявиха, че при тях има постъпила молба за статут само от него.

;
Вълна на насилие в Германия

Нападателят от Ансбах - 27-годишен сириец, не е получил убежище в Германия и е трябвало да бъде депортиран в България. На телефона и лаптопа му са открити материали свързани с Ислямска държава, която вече пое отговорност за нападението снощи, при което бяха ранени 15 души.

;
Георги Костов, главен секретар на МВР: В МВР от септември месец 2014 г. няма друга кореспонденция, касаеща въпросното лице с немската страна. Близо 2 години. Процедурата по реадмисия е правна процедура, която имаме такава спогодба и с Германия, възможно е да се задейства, възможно е да бъде върнат в страната, предоставила хуманитарен статут, това, обаче, не е направено.
;

Експлозията проехтява около 22 часа местно време в Ансбах, близо до входа на музикалния фестивал, чийто домакин е градът в провинция Бавария. След като не успява да влезе, защото няма билет, нападателят активира взривното устройство, което носи. По думите на разследващите бомбата е била мощна и е можело да нанесе много по-сериозни щети, ако е била взривена сред присъстващите на фестивала. Евакуирани са близо 2 500 души.

;

В хода на разследването стана ясно, че нападателят е от сирийски произход, влязъл в германия преди две години, искал е убежище, което му е отказано. А причината е, че той е получил закрила като бежанец в България, където е регистриран.

;
Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия: В резултат, на 2 декември 2014, молбата за убежище в Германия е отхвърлена и е издадено предупреждение за депортиране в България. Административният съд в Ансбах потвърди решението. След това са представени медицински документи за психическа нестабилност на лицето. В резултат на което заповедта за принудително депортиране е временно отменена. На 13 юли 2016 г. тя отново е задействана и следва нова покана за напусне заедно с уведомление zа депортиране в България.
;

Нападателят два пъти е правил опити за самоубийство в миналото, лекуван е в психиатрична клиника. По думите на вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман, до атентатора са открити 2 мобилни телефона, няколко сим карти и лаптоп. В тях са намерени видео материали, в които нападателят се кълне във вярност на лидера на Ислямска държава и заплашва германците с "отмъщение". В стаята, която е обитавал сириецът, са намерени материали за направата на взривни устройства.

;

Седмица на ужаса - така коментират последните дни в Германия. Преди седмица афганистанец рани 5 души с брадва и нож при нападение във влак и беше застрелян. Ислямска държава пое отговорност за атаката, като пусна видео с нападателя. Пет дни по - късно германски тийнейджър, с ирански корени, откри стрелба близо до голям търговски център в Мюнхен и уби 9 души. След което се самоуби. Арестуван е негов съучастник - афганистанец, на 16 години. На 24 юли, сириец, също в процедура за получаване на убежище, уби с мачете млада жена и рани още двама. Полицията предполага, че е престъпление с емоционални подбуди. Няколко часа по-късно се случи и взривът в Ансбах.

;

В крайна сметка, мотивите и всички неясности около атентатора тепърва ще се изясняват.

;

По време на престоя си сириецът не е бил регистриран в полицията за някакви законови нарушения. Няма и данни, уточни главният секретар Георги Костов, сириецът, след напускането на България през 2014 г., да се е връщал по какъвто и да е повод.

;

И МВР, и Агенцията за бежанците заявиха, че 27-годишният чужденец е престоял в България до средата на 2014 г. Той е бил настанен в Регистрационно-приемателния център в София. През септември 2014 г. българските власти са уведомени от немските, че сириецът е поискал статут и в Германия.

Следва кореспонденция между двете страни. Става ясно, че немските власти искат да върнат обратно в България бежанеца според правилата на Дъблинския регламент, който казва, че бежанците се връщат в страната на ЕС, в която първо са влезли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краят на една романтична епоха
Краят на една романтична епоха
Предотвратиха внос на 6 тона контрабандно мляко от Румъния
Предотвратиха внос на 6 тона контрабандно мляко от Румъния