НОВИНИ

Атентатът в Истанбул през погледа на турския печат

"Камикадзе на Султанахмет", пише в заглавие днес турският в. "Акшам". "Този път тероризмът показа кървавото си лице на истанбулския площад Султанахмет. Атентаторът от ДАЕШ ("Ислямска държава") сириецът (според други източници саудитец) Набил Фадлъ (28-годишен) дойде на площада, облечен като турист, и се взриви близо до египетския обелиск Дикилиташ. Всички жертви са туристи", обобщава изданието.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:32, 13.01.2016
Чете се за: 01:55 мин.
По света
атентатът истанбул погледа турския печат

Турският печат представя противоречиви данни за националността на убитите - според някои източници всичките 10 загинали са германци, според други убитите германци са осем, а трети пишат за девет убити германци и един убит перуанец. 15 души бяха ранени при атентата.

В. "Айдънлък" посочва, че атентаторът се вмъкнал сред група германски туристи и е задействал детонатора на бомбата. "Докато жъне успехи срещу тероризма, Турция се превърна в мишена на бомбите", пише вестникът. Изданието извежда на челно място и цитат от изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган, който предупреди, че "Турция е първата мишена на терористичните организации", активни в региона.

"Нападението отново показа слабите места в сигурността", оценява в. "Биргюн". "Правителственият говорител (и вицепремиер Нуман) Куртулмуш смята, че нападението е отражение в Турция на превърналата се във "война чрез посредници" гражданска война в Сирия, но според специалистите - управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която е страна в тази война чрез посредници, е внесла кризата в страната", посочва "Биргюн".

"Подло терористично нападение бе извършено на любимото място на туристите в Истанбул - площада Султанахмет", посочва и в. "Бугюн". Според вестника чуждестранните медии са използвали нападението за злонамерена пропаганда с цел да представят Турция като несигурна държава. Изданието посочва, че след атентатите в Париж френският печат не е показал дори един труп, докато европейските телевизии вчера изобилствали от брутални кадри на разпокъсани тела и кръв от сцената на вчерашния атентат на площад Султанахмет в Истанбул.

"Страна на зверства", пише в заглавие в. "Джумхуриет", който на челната си страница представя оцветена в червено карта на Турция, от която сякаш се стича кръв. Върху картата са отбелязани местата, датите и броят на жертвите при последните атентати в страната: "Истанбул, 12 януари 2016 г., десет загинали; Анкара, 10 октомври 2015 г., сто загинали; Шанлъурфа, 20 юли 2015 г., 33 загинали..."


;

"Стабилност в бомбите", пише в заглавие в. "Евренсел", като отбелязва, че при управлението на ПСР, "която не спира да говори за стабилност", са били извършени бомбени нападения в Рейханлъ, Диарбекир, Суруч, Анкара, а сега и в Истанбул.

В. "Ортадогу" също критикува правителството, посочвайки, че изборната подкрепа, дадена на ПСР, се е върнала към народа под формата на поскъпвания, данъци, тероризъм, кръв, сълзи и смърт. "Към тъжните картини и съобщенията за убити хора, които всеки ден идват от Югоизтока на страната, се прибави и бомба, взривена в Истанбул", посочва изданието.

В. "Хабертюрк" излиза със заглавие на немски език "Im Herzen bei Euch" (в приблизителен превод "Сърцата ни са с вас") в знак на солидарност с Германия, чиито туристи представляват мнозинството от жертвите при атентата. Вестникът помества и снимка на извършителя, който преди седмица се обърнал към център в Истанбул, представяйки се като гражданин на Сирия, родом от Саудитска Арабия. Тогава той дал пръстов отпечатък, по който бил разпознат след като се самовзривил, пише изданието.

"Хюриет" отбелязва, че екскурзоводка в последния момент забелязала готвещия се за нападение атентатор и се развикала "Бягайте", с което попречила броят на жертвите да бъде по-висок.
"Je suis Istanbul" - така генералният консул на Франция в Истанбул изразил солидарността си след атентата в турския мегаполис в профила си в Туитър, пише в. "Миллиет".

"Сабах" извежда призивът на президента Реджеп Тайип Ердоган "Нека бъдем едно сърце" срещу тероризма, а "Поста" посочва, че нападението е било извършено на "пъпа на Истанбул", на мястото, където "тупти сърцето на туризма" в мегаполиса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 13.01, 12 часа
"Новините в 100 секунди" на 13.01, 12 часа
Остра вирусна инфекция причинила смъртта на иракчанката
Остра вирусна инфекция причинила смъртта на иракчанката