НОВИНИ

Атлантическият съвет призова за нови бази на НАТО в България

Атлантическият съвет призова за изграждането на нови бази на НАТО в България. Според военни експерти, бивши дипломати, президенти и депутати, Русия води хибридна война срещу страните-членки на НАТО и ЕС. На конференция по случай 70 години от основаването на НАТО и 15 години от българското членство те призоваха модернизацията на Българската армия да бъде ускорена.

Александър Марков
от Александър Марков
20:26, 25.03.2019
5646
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Изборът на F-16 в конкурса за нов изтребител за Българската армия е стратегически, обяви посланикът на САЩ в България Ерик Рубин. Припомни, че САЩ са инвестирали над 300 млн. долара в нашата армия и са обучили над 5000 български офицери и войници.

Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ: Вярваме, че изборът на Ф-16 като нов изтребител за българските Военновъздушни сили е правилен. F-16 ще осигури пълна бойна съвместимост със страните-членки на НАТО и ще скъса зависимостта на българската авиация с наследеното старо съветско въоръжение. Това е революционен напредък за България.

Страните-членки на НАТО ще направят промени в общата си отбранителна концепция за пръв път от 50 години насам, обяви посланикът на Великобритания Ема Хопкинс, и допълни, че НАТО остава основен стълб на сигурността на САЩ и Европа.

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания& В същото време не можем да си позволим да се разсейваме с планове за общоевропейска армия или нов Съвет за сигурност, или европейска версия на член 5-и, което би било излишно дублиране.
;

Основно предизвикателство пред НАТО Атлантическият съвет вижда в руската хибридна заплаха и призова за по-категорична позиция на България.

Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017 г.)& Винаги с евроатлантическите партньори, но никога против Русия. Не, не съм съгласен и никога не съм бил като държавен глава.

От Атлантическия съвет призоваха за спиране на руските енергийни проекти.

Иван Костов, министър-председател на Р България (1997-2001 г.)& НАТО не може да отговори на хибридните заплахи от Москва с нейните пропагандни, незаконни и откровено престъпни средства, но трябва да прекъсне незаконните финансирания, прането на пари, да блокира всички руски проекти на своята територия.
;

Атлантическият съвет призова и за нови бази на НАТО у нас.

Основен успех за България, според Атлантическия съвет, през последната година е проведеното европредседателство и помощта за Северна Македония по пътя ѝ към пълноправно членство в НАТО.

Разширяването на НАТО със страните от Западните Балкани е жизненонеобходим интерес, според Съвета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Партиите трябва да се изчистят сами
Румен Радев: Партиите трябва да се изчистят сами
Два гласа не стигнаха за отпадане на пакета Мобилност
Два гласа не стигнаха за отпадане на пакета "Мобилност"