НОВИНИ

Последиците от убийството на Борис Немцов

СПЕЦИАЛНО ЗА NEWS.BNT.BG Как политическото убийство на Борис Немцов промени Русия коментира пред БНТ анализаторът Андрей Колесников от московския "Карнеги център". Той е ръководител на вътрешнополитическата програма на московския мозъчен тръст "Карнеги център". Бил е журналист в различни престижни руски издания, на които и в момента продължава да сътрудничи като политически коментатор. Член е на борда на фондацията "Егор Гайдар", на Комитета за граждански инициативи на бившия финансов министър Алексей Кудрин.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:16, 27.02.2016
Чете се за: 04:21 мин.
По света
последиците убийството борис немцов

БНТ: Вие се познавахте лично с Борис Немцов...

Андрей Колесников, московски "Карнеги център": Да, не бяхме близки, но го познавах.

БНТ: С какво той се отличаваше от останалите политици и като какъв ще го запомните?

Андрей Колесников: Ако у нас имаше нормални политически обстоятелства, това щеше да е много успешен политик, защото той беше много харизматичен, умееше да разговаря с всякакви хора, беше много доброжелателен, комуникативен и притежаваше всички качества не на кабинетен, а на публичен политик. Беше много интелигентен и великолепно разбираше от държавно управление. Беше и губернатор, и вицепремиер.

БНТ: Година по-късно вие отговорихте ли си на въпроса защо го убиха?

Андрей Колесников: Отговорът ми е такъв, какъвто беше и преди година. Уби го атмосферата в страната, атмосферата на агресивност и ненавист към всичко, което противоречи на официалната държавна политика. Просто се намериха хора, които или тази атмосфера така ги е обладала, че са решили самостоятелно да извършат убийство, или то е било поръчано от някого от тези, които Немцов страшно дразнеше. В този смисъл мога да кажа, че достатъчно точно се изрази нашият политик Яшин, който представи доклад за Кадиров (Рамзан Кадиров, президент на Чечения - б.а.), че сегашната чеченска власт представлява заплаха за националната сигурност. Когато убиват политици не точно посред бял ден, но не късно вечер, на публично място, то това безусловно е този тим режим, този тип хора, които могат да заплашват системата за национална сигурност. Националната сигурност преди всичко включва сигурността на хората. Дали са политици или обикновени хора, това е второстепенен въпрос. Не мисля, че по въпроса за убийството му трябва да се търсят някакви специални конспирологични причини. Уверен съм, че главният стимул за това убийство е било раздразнение, недоволство, агресия, независимо от това дали е имало поръчка от някого или е била инициатива на тези хора, които сега са обвиняеми. Още няма присъда на съда и не можем да ги обявим за виновни, но изглежда, че съществуват доказателства, че са били те.

БНТ: Преди година имаше и такава версия за убийството, че то може да е било сигнал към президента Путин от т.нар. силовици или от хора с консервативни възгледи да не се отклонява от антизападния курс на политика. Това струва ли ви се вероятно?

Андрей Колесников: Трудно е да се каже. Но ефектът във всеки случай беше точно такъв - че няма хора, които са в безопасност в политиката. В известна степен ефектът от престъплението беше и сплашване на демократичните опозиционни сили, които наистина, дори съдейки по това шествие, което беше веднага след убийството на Немцов, изобщо не се изплаши. Струва ми се, че все пак това не е била поръчка от силовиците, макар че първата ми мисъл в деня на убийството беше, че е някои може би дори от средните звена на силовата система, привърженик на идеите на национализма , на идеята за мъст към либералите. Това е естествена версия, но вероятно в дадения случай следствените органи бяха прави и това са били също привърженици на идеята за противоборство със Запада, но чеченци.

БНТ: Чеченската следа в убийство на Немцов се повтаря и в други убийства, включително в това на журналистката Анна Политковская. В този смисъл каква е ролята на чеченския президент Кадиров в руската политика?

Андрей Колесников: Ролята на режима на Кадиров, който се изгради през последните години, е абсолютно уникална и безпрецедентна не само за Русия, но и за света в известна степен. Този модел, вероятно принудително беше създаден от Путин, защото това беше начин за съхранение на мира в Чечения. От тази гледна точка на федералната власт този модел се е оправдал. На тази територия няма сериозни конфликти, Кадиров изпълнява функцията за запазване някакъв мир в Чечения. Друга работа е на каква цена се постига това, с цената на безнаказаността на тези хора, които сътрудничат с Кадиров, с цената на огромни дотации от федералния бюджет. Този регион не е единственият дотационен регион, в съседство например се намира Дагестан, но тези пари просто потъват в Чечения. Всички виждаме, че Кадиров и обкръжението му са хора, които притежават демонстративно голямо богатство, съвършено непристойно за страна, където има криза, където има голяма инфлация, където пада реалната заплата. Кадиров освен това безусловно играе функцията на плашило за опозицията, за либералната общественост, както и да наречеш тази категория хора. Той успешно се справя с тази функция. Когато някъде преди месец започна много активна компания срещу либералите, на мен ми се струваше и така мисля и сега, че това беше един вид въпрос от негова страна към Путин - оставам ли аз, Кадиров, на поста си при следващия мандат на Путин, при следващия мандат на губернатор? И отговорът беше даден пред телевизионните камери - да, оставаш, ти засега си нужен точно в този вид, в който съществуваш. Това му дава сила и енергия, развързва му ръцете и го превръща от нагъл човек и политик в хипер нагъл. За съжаление с това ще трябва да се живее и да се съобразяваме поне в близко бъдеще.


;

БНТ: Как покушението срещу Борис Немцов промени Русия и въобще промени ли я?

Андрей Колесников В общ план то нищо не промени. Разбира се това беше много сериозен емоционален удар по тези хора, които могат да мислят, да размишляват и да оценяват събитията в страната. Безусловно това способства не за разделянето на тези хора, а за моралната им консолидация, но в никакъв случай не способства за организационна консолидация, за политическа консолидация на различните политически опозиционни сили. Просто в Русия за това сега няма никаква платформа. Тези опозиционни сили не са популярни. Заради амбициите си и самостоятелната политика, която водят, различните опозиционни сили не са готови да се обединяват на нечия база. "Яблоко" предлага своя платформа, ПАРНАС върви по свой път и т.н. Но за съжаление в общ план нищо не се промени. За съжаление мнозинството от хората не се замислиха за това каква опасност за морала на обществото носи толкова публично убийство на такъв човек, който за съжаление също стана непопулярен през последните години, макар, че както казах, преди притежаваше гигантска политическа харизма. Това всичко свидетелства за много високия градус на недоверие и равнодушие в нашето общество. Политически убийства даже от такъв мащаб не трогват много мнозинството от руските граждани. Малцинството, безусловно, емоционално много е засегнато и това малцинство от това се чувства още по-зле.

БНТ: Как си обяснявате тази липса на обществена чувствителност към подобно убийство?

Андрей Колесников: Това произлиза от атмосферата, която се формира през последните години в страната, включително атмосферата на т.нар. единство и консолидация около лидера. Хората сякаш отхвърлят отговорност за каквото и да е. Те не са готови да споделят отговорност с никого за нищо. Готови са да бъдат обикновени винчета вътре в тази държавна машина. Отговорността лежи върху някакви хора отгоре. Те могат да работят добре, могат да работят зле, а хората могат да излизат на социални протести, но много локални , които основно не са против системата, а по-скоро "за" Путин, за това, че той им е дал пари, преференции, променил е законодателството. Обществото става нечуствително. Немцов беше смятан за прозападен, а в днешна Русия образът на опозиционерът е някакъв човек или хора, които получават финансиране от чужбина, преди всичко от САЩ. В сегашната ситуация САЩ се явяват наши почти в буквалния смисъл врагове. Русия се намира в обсадена крепост и убийството на човека, който метафорично казано беше вътре в тази обсадена крепост, ярък представител на "петата колона", човешки предизвиква съжаление, но не предизвиква никакви силни емоции. Смятам, че дори мнозина са си казвали, че си го е заслужил заради изказванията. Никой толкова сериозно не симпатизира на чеченците, към тях в руското общество има много сложно отношение, но тази липса на чувствителност, това раздразнение, недоверие към всичко се концентрира и по отношение на това убийство, за съжаление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гласът на града говорят родни биофермери
В "Гласът на града" говорят родни биофермери
До месец обявяват неохраняемите плажове
До месец обявяват неохраняемите плажове