НОВИНИ

Атомната енергетика е приоритет

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е приоритет за правителството. Срокът за експлоатация на двата реактора ще бъде продължен с още 30 години и това ще струва на атомната централа около 360 милиона евро, каза още министър Петкова. Тя участва в международна ядрена конференция в комплекс „Ривиера“ край Варна.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:55, 15.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Близо 34% от електроенергия у нас се произвежда от атомната електроцентрала в “Козлодуй”. Затова удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на централата е важно за страната.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Това е приоритет, около който целият политически елит е обединил своите усилия."

Всички необходимите документи за удължаване на срока за експлоатация на 5-и блок ще бъдат внесени в Агенцията за ядрено регулиране до месец септември.

Димитър Ангелов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”: "Ще бъде продължен срокът на експлоатация на 5-и блок поне още с 30 години."

Министър Петкова заяви, че България ще работи за развитието на нова ядрена мощност, но при изпълнението на определени условия.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: "Такъв един проект не трябва да ангажира държавата с държавни гаранции или с други ангажименти, които биха довели до влошаване на състоянието на публичните финанси."

Експертите са категорични, че с удължаването на живота на двата блока атомната централа ще задоволява нуждите на страната от електроенергия на приемливи цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават ли вносни кайсии за български
Продават ли вносни кайсии за български
Ще заработи ли канализацията в село Сребърна
Ще заработи ли канализацията в село Сребърна