НОВИНИ

Атрактивни светещи пейки за първи път у нас

Енергийни пейки, които използват кинетична и слънчева енергия са монтирани на няколко места в столичния район "Оборище". През деня те събират енергия, а вечер излъчват светлина, създавайки уютна атмосфера. Пейките са любими на децата, тъй като се люлеят в различни посоки.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:43, 28.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Пейките с форма на къщичка са основно в столичния парк „Заимов" и в междублоковите пространства на район "Оборище", общо 10 на брой. Кметът на района ги видял в няколко американски щата, харесал ги, а доставката и монтажа реализирал с помощта на спонсори.

Приветливите пейки имат вътрешно вградени слънчеви панели. Така, че в ден като днешния, събират енергия, а вечер светят. Освен това, са свързани със земята чрез пружини, които им позволяват свободно да се люлеят.

Част от поликарбонатните пейки са в двора на църквата "Света Параскева" и това ги прави още по-атрактивни.

Ваня Црънчева: Харесва ни тук. Децата не само се забавляват, но се и запознават с църквата, с църковните правила. Спокойни сме тук. Дава ни едно равновесие на душата.
Елизабет Попова: Всеки ден идваме тук. Пейките са много забавни. Идваме предимно вечер, за да им се радваме и да играем с тях. Много са интересни за децата, за нас.
Адриан Попов: Много ми харесват, защото отдолу са с пружини и се люлея напред, назад. Харесва ми и че светят... Супер е.

Засега светещите пейки са непокътнати. Местните хора са решени да ги пазят от хулигански набези.

- Има недобронамерени хора, но ние с общи усилия трябва да ги пазим.

Васил Цолов - кмет на район "Оборище": Това няма да са единствените пейки в района. Очаквайте още и на други атрактивни места.

Клатушките, както ги наричат децата ще бъдат монтирани предимно в училищата и детските градини, тъй като малчуганите са най-големите им почитатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Смарт очила ни доближават на крачка от мозъчните компютърни импланти
​Смарт очила ни доближават на крачка от мозъчните компютърни импланти
От нашите пратеници в Македония: Взимат се мерки заради евентуални протести
От нашите пратеници в Македония: Взимат се мерки заради евентуални протести