Екипи на Електроразпределение Север спасиха паднало от гнездото щъркелче в село Петров дол. Сигналът бил подаден от жителка на селото. С помощта на 12-метрова автовишка специалистите на компанията върнали птичето обратно при родителите му.

Енергетиците са отстранили и висящи клони в основата на гнездото, които създавали риск от запалване при контакт с проводниците под напрежение.

Стълбовете от електроразпределителната мрежа са предпочитано място за гнездене от щъркелите, но близостта до въздушните проводници застрашава сигурността на птиците. Електромонтьорите на дружеството нерядко влизат в ролята на спасители на пернатите.

Електроразпределение Север има създадена действаща програма за поставяне на платформи, които се слагат на мястото на изградени вече щъркелови гнезда, но на безопасно разстояние от проводниците.

Работи се с екологичните дружества по съвместни проекти за обезопасяване на електрически съоръжения и осигуряване на спокойно пребиваване на птиците на територията на Североизточна България.

И тази година следят с камера на живо щъркелите в с. Ярлово

И тази година следят с камера на живо щъркелите в с. Ярлово

Българското дружество за защита на птиците и тази година наблюдава с камера, поставена до щъркеловото гнездо, живота на двойката бели щъркели в село Я...