НОВИНИ

Авария остави часове без ток 18 000 абонати на ЧЕЗ в София

18 000 абонати на ЧЕЗ в столицата останаха днес без ток за часове. Причината - пожар в подстанция "Гео Милев ". Без ток бяха части от кварталите "Гео Милев", " Редута ", "Подуене " и улица Иван Асен II.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:14, 28.01.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Аварийните екипи на компанията започнаха веднага да захранват абонатите си от други подстанции като обещаха да ограничат лисата на ток до няколко часа. Столичен МОЛ, който се намира в квартал Гео Милев също остана без ток, докато се превключи към друга подстанция.

Аварията, оставила без ток кварталите "Гео Милев" ,"Редута " и "Подуене " станала в 13 часа. Според първоначалния оглед на специалистите в подстанцията се е запалил подвала под 10 киловолтовата уредба и така се е повредил комутационен апарат в уредбата. След това е задействала аварийната автоматика и е изключила захранването.

Николай Райчев, ръководител направление " Подстанции" към ЧЕЗ- България: "В момента аварийните екипи на ЧЕЗ работят по захранването на всички абонати на компанията, до няколко часа би трябвало всички да имат напрежение. Правят превключване по трафопостове, така че да се осигури захранването на всички абонати.

- От другаде ще ги захранят?

- Да, от други подстанции.

- А каква може да е причината?

- Не мога да ви отговоря.

;

Алтернативната схема на захранване се наложи, за да се ремонтира повредения елемент в подстанцията. Тя е собственост на ЧЕЗ и за отстраняването на повредата бяха ангажирани около 40 аварийни екипа. На мястото на аварията в ж.к. Редута беше дошла и пожарната, но хората в квартала казаха, че пламъци от подстанцията не са видели, а само дим.

От аварията пострада и столичен МОЛ, който се намира в квартала. Според Николай Райчев МОЛ-ът се захранва от две подстанции и просто е трябвало да си превключат трафопостовете, за да се избегне напрегната ситуация. До 16:30 ч. за основната част от абонатите в трите квартала електрозахранването беше възстановено от съседни подстанции. А заради изгорелите газове ремонтните екипи отложиха влизането в подстанция "Гео Милев".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спукана тръба блокира част от варненски булевард
Спукана тръба блокира част от варненски булевард
Пловдив в мъглите
Пловдив в мъглите