Милиони хора на гъсто населения индонезийски остров Ява останаха без ток в неделя, след като държавната компания съобщи за аварии в няколко електроцентрали. Потопени в мрак бяха и сградите в столицата Джакарта, която е с население от 30 милиона души.

© БГНЕС

Заради липсата на електричество беше спряно метрото и градските влакове. Наложи се пътниците от няколко композиции да бъдат евакуирани по спешност, но не се съобщава за пострадали.

Болниците в Джакарта и Международното летище "Соекарно - Хата" не бяха засегнати от аварията, тъй като имат самостоятелно електрозахранване с генератори, съобщиха местните власти.

Жителите на индонезийската столица бяха призовани да се въздържат от пътувания и да се запасят с вода поне докато електричеството бъде възстановено.

Спирането на тока предизвика и спорадични прекъсвания на комуникациите – най-вече на мобилните връзки, както и на банкоматите.

Според държавната компания PLN аварията се дължи на спирането на газова турбина в една от големите електростанции, което е предизвикало верижна реакции в няколко по-малки съоръжения в западната част на остров Ява.