Приземиха аварийно правителствения "Фалкон" с премиера Борисов на борда. Това е пореден инцидент в небето. От Авиоотряд 28 заявиха, че машината ще бъде временно спряна от движение, докато не се установят причините за инцидента. От там смятат, че вече е необходимо да се купи нов самолет.

Каква е причината за аварийното кацане и колко сериозна е била повредата - вижте повече подробности от Тихомир Игнатов.

При заход за кацане на летище София навигационната система на правителствения "Фалкон" е отказала. Пътуващият задължително с премиера борден инженер също не е успял да я оправи. Ситуацията е подложила на изпитание уменията на пилотите, които е трябвало да овладеят машината в изключително рискова ситуация. Самолетът е приземен при втория опит за кацане и това в условия на затруднена видимост заради облачност.

Генерал Тодор Коджейков, директор на Авиоотряд 28: При втората маневра самолетът каца благополучно благодарение на това, че познават района и са с доста висока квалификация и подготовка. Вътре в самолета не е било безопасно докато не са кацнали на земята.

От НСО заявиха за "По света и у нас", че съгласно процедурите са уведомени от Авиоотряд 28, че предполетната подготовка на машината е протекла нормално, самолетът е бил изправен и готов да извърши специалния полет.

Самолетът с Борисов се приземи на летище София с отказала навигационна система

Самолетът с Борисов се приземи на летище София с отказала навигационна система

Малкият правителствен самолет с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен ръчно на пистата на летище София, заявиха от Министерски съвет.

От Авиоотряд 28 признаха, че това е пореден технически проблем в небето.

Генерал Тодор Коджейков, директор на Авиоотряд 28: Старата апаратура си показва своите дефекти както една кола на 20 години не може да я сравним с една нова кола. Това се случва вече много често. Не се вози само премиера, вози се и президента, ръководството на държавата и други членове на правителството. Може би е време да се закупи някакъв нов самолет. Ще го спрем докато не установим каква е причината.

Самолетът ще бъде огледан от звеното за авиоинциденти към Министерството на транспорта. Инженерите трябва да преценят дали навигационната система ще бъде заменена с нова, или ще бъде поправена. Дотогава "Фалкон"-ът ще остане на пистата.

Договорът за изработката на правителствения самолет е сключен на 16 март 1999 г. и е на стойност близо 30 милиона долара. "Фалкон 2000" е доставен през юли 2001 г..

Бизнесамолетът е произведен от френска авиокомпания, а първият полет с този модел е осъществен на 4 март 1993 г. Машината може да измине с едно зареждане близо 6 000 километра и да поддържа максимална скорост от 880 километра в час.

Поредица от инциденти с правителствения самолет през последните години

Поредица от инциденти с правителствения самолет през последните години

Аварийното кацане на "Фалкон" с премиера Борисов на борда не е първият инцидент с правителствения самолет.