НОВИНИ

Спасителите предупреждават за мъртво вълнение в Черно море през август

Предупреждение отправят водните спасители към всички, които ще отидат на море у нас през август. Тогава опасността от мъртво вълнение в Черно море е най-голяма. Спасителите препоръчват тези, които не могат да плуват, да не влизат във водата. Всички останали да бъдат изключително внимателни.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
09:12, 30.07.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Често мъртвото вълнение е с голяма скорост и увлича навътре в морето. То се наблюдава при по-силно вълнение, не е постоянно и може да сменя мястото си. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре, но е опасно, защото се забелязва трудно и е заплаха за къпещите се, казват спасителите.

Владимир Панев, инструктор по водно спасяване: То се получава на различни места. Хората трябва да внимават като отидат на такова място случайно дали не са попаднали, където има течение, което ги бута навътре.

Повечето от инцидентите в морето стават при мъртво вълнение.

Владимир Панев, инструктор по водно спасяване: Аз съм инструктор по водно спасяване и ги уча спасителите на това място, където се е получило, да се сложат означения, че е забранено.

Водните експерти твърдят, че всеки може да провери дали в морето има мъртво вълнение.

Азат Мелконов, спасител: Взема се такава бутилка пластмасова, слага се пясък наполовина и се хвърля навътре, колкото може. Ако бутилката тръгне наляво, значи го има, течението е нататък, значи не е опасно, просто за пояси е забранено. Ако тръгне навътре, това е течение.

За опасното природно явление повечето от почиващите по черноморския бряг знаят. Някои от тях дори са попадали на мъртво вълнение, докато плуват в морето.

Ето какво казаха хората сред проведена анкета от БНТ:

- Да, имало е като съм бил млад, влизаме въпреки забраната на спасителите.

- Редно ли е да се прави това? - Не.

- Да, трябва да се бяга, по вълнението да се плува и в един момент то се успокоява и се излиза, а не в момента да се борите със самото вълнение, защото е безсмислено.

Ако все пак попаднем на мъртво вълнение, е важно да запазим спокойствие. Техниката за излизане от течението е да се плува успоредно на брега, казват още спасителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КАТ отново скри  камерите, шофьорите в Русенско намалиха скоростта
КАТ отново скри камерите, шофьорите в Русенско намалиха скоростта
Какви са най-често допусканите грешки при управление на бюджета през лятото?
Какви са най-често допусканите грешки при управление на бюджета през лятото?