За втора поредна година в курортна поликлиника във Варна през август ще се правят профилактични прегледи за остеопороза. Скрининговите изследвания, които не се поемат от Здравната каса, ще са на промоционална цена от 20 лева. Кампанията цели да засили профилактиката на това заболяване, което засяга все повече хора след 50-годишна възраст.

Варна

Остеопорозата се нарежда на трето място сред социално значимите заболявания, твърдят медиците. Тя протича без симптоми и може да се диагностицира единствено чрез профилактични прегледи.

Д-р Васил Василев - управител на Център по остеопороза и остеометрия: "Оказва се, че между 40 и 50 години между 30% и 40% от жените имат такова заболяване, а над 50 години тоя процент вече скача над 60."

Ако не се предприемат навреме мерки, остеопорозата често води до сериозни проблеми.

Д-р Татяна Кьосева - ендокринолог: "Едно минимално движение, едно минимално ставане от легло или от стол може да причини тежки фрактури."

В повечето западни страни изследването за остеопороза е включено в пакета за профилактика и се заплаща от Здравните каси. У нас обаче изследването е за сметка на пациента и струва около 60 лева. По време на кампанията профилактичният преглед ще се извършва срещу 20 лева.