НОВИНИ

Авиорали на летището в русенското село Щръклево

В продължение на 2 дни на пистата край село Щръклево ще излитат и ще се приземяват експериментални и радиоуправляеми самолети, хеликоптери, мотоделтапланери. Който пожелае, може да вземе и първите си уроци по летене.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
12:05, 05.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Десетки русенци още от ранни зори се насочиха към русенското летище, за да видят отблизо, а защо - не, и да полетят, на спортен самолет или мотоделтапланер. Всъщност това е и идеята на организаторите - да полуляризират леката авиация.

Явор Йотов - Спортен модел клуб „Приста": Имаме такава готовност като организация - който желае да разгледа самолета отвътре, как лети, да може да се качи с пилота и да направи няколко опитни обиколки.

Анна Ленкова днес беше първата, която сбъдна една от детските си мечти - да се издигне високо в небето.

Анна Ленкова: Невероятно усещане да летиш и да усещаш толкова красота отвисоко.

Валентин Аламански е дошъл със свои колеги пилоти чак от Чирпан. Първите му стъпки са били в авиомоделизма, а от две години вече и лети на леки самолети. Казва, че за да летиш, ти трябват не само умения, но и дисциплина.

Валентин Аламански: Има адреналин в него, опасно е, само ако не сме подготвени в това, което вършим. Пожелавам на всеки да полети.

Организаторите на авиоралито са помислили и за децата - за тях са подготвени забавления с хартиени самолети и ще могат да се качат и в пилотските кабини, за да видят отблизо техниката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евровизия - какво са подготвили домакините от Португалия
"Евровизия" - какво са подготвили домакините от Португалия
Близо половин милион българи тръгнаха на път за трите почивни дни
Близо половин милион българи тръгнаха на път за трите почивни дни