НОВИНИ

Петя Аврамова: За обновяването на 39 български града са осигурени 1,6 млрд. лева

„С промени в законодателството, реализирането на инфраструктурни проекти и ефективно управление на европейските програми, се стремим да осигурим на хората навсякъде добро качество на живот." С тези думи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова откри втория курс на Националната програма „Управленски умения",на Българското училище за политика „Димитър Паница".

петя аврамова обновяването български града осигурени млрд лева
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 15.12.2019
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

За постигането на тази цел по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 – 2020 към края на ноември тази година по проекти са разплатени 1,5 млрд. лева. За обновяването на 39 големи и средни български града, за целия период на програмата, са осигурени 1,6 млрд. лева, съобщи министърът.

„Това означават обновени градове, улици, паркове и площади, културни и исторически паметници; подобрена социална и образователна инфраструктура, градски транспорт, стотици обществени и частни сгради вече са енергийно ефективни", обясни Аврамова. Тя подчерта, че по линия на европейската солидарност до момента са рехабилитирани 21 пътни участъка с дължина над 343 км на стойност над 295 милиона лева, като всеки един от тези проекти е важен за живота на хората в съответния регион.

Друго средство за преодоляване на дисбаланса между регионите е подобряването на пътищата, защото те са предпоставка за привличане на инвестиции и развитие на бизнес, така че хората да имат поминък и да не напускат родния си край, стана ясно от думите на регионалния министър.

Като пример тя даде изграждането на магистрала „Хемус", която ще спомогне за изравняване условията на живот между Северна и Южна България. Общият брой на населението, за което ще има полза от тази магистрала е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.

;

"Надеждите на Северозапада са свързани и със скоростния път Видин –Ботевград, а на Югозападна България – с доизграждането на „Струма", отбеляза още министърът и подчерта, че и по двата проекта се работи усилено. Аврамова съобщи още, че е на финалната права и друг мащабен строеж - обходът на Габрово.

„Инструмент за преодоляване на регионалните различия са и нормативните документи и по-конкретно промените в Закона за регионалното развитие и Закона за управление на средствата от европейските структурни и европейски фондове", съобщи регионалният министър и допълни, че тези документи са важни, защото ще дадат финансовата опора, рамката и в същото време свободата за провеждане на регионална политика, съобразена с нуждите на всяко населено място.

Това е и новата концепция, залегнала в разпределянето на средствата от следващия програмен период 2021-2027, стана ясно още от думите на министъра, когато разполагаемият ресурс по новата програма ще бъде близо 3 млрд. лева. С тези пари ще бъдат финансирани проекти от всяко населено място, всички ще имат равен достъп до ресурси. Ще се даде възможност няколко общини да работят заедно в един проект, обхващайки по-голяма територия на влияние и обединявайки няколко европейски програми за финансиране.


;

На събитието министър Аврамова апелира местната власт да работи активно и в сътрудничество както помежду си, така и с публичните институции, неправителствения сектор и гражданското общество, за да може всеки регион да се обедини около няколко ключови приоритета.

„Необходими са усилията на всички – на централна и местна власт, на неправителствени и граждански организации, на хората по места, за да постигнем целта си - хората да останат и да се развиват там, където са корените и сърцето им", заключи Петя Аврамова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джонсън ще следва твърдо графика за излизане от ЕС на 31 януари
Джонсън ще следва твърдо графика за излизане от ЕС на 31 януари
Медицинските сестри излязоха на протест и шествие с искане за здравна реформа
Медицинските сестри излязоха на протест и шествие с искане за здравна реформа