НОВИНИ

Австралиецът Марк Фаулър сънува на български

Един от солистите на Държавна опера Пловдив, макар и австралиец, също отбелязва 24 май. Марк Фауър, който е разучавал и пял арии на много езици не крие, че е влюбен именно в българския и вече го предпочита пред родния му език.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
17:39, 24.05.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Марк Фаулър е от Мелбърн, завършва Оперното студио към Мелбърнския университет, но кариерата му на оперен артист се развива в Европа, предимно в България. И не крие, че вече предпочита да общува на български език.

Марк Фаулър
Голям страх имам да говоря на английски език. Десет години вече, в които не съм живял в Австралия. Говоря например с родители ми на скайп и: Mom, dad, как си? Събуждам се с български думи, вече сънувам на български.

Освен че сънува на български, Марк възприема и черти от нашата народопсихология, някои от суеверията и дори неравноделните ритми. Кирилицата също вече не му е проблем. Всъщност много ми лесно да чета сега ,в смисъл да не прави грешки ,бавно чета, обаче не прави грешки ,защото всяка буква от азбуката има точен звук, който само да занеш къде е стрес, акцент на думата. И сега за още 20-30 години ще уча да звуча като българин.

И това вече се случва. Когато трупата изпълнява произведения с българско либрето, Марк звучи по-разбираемо дори от колегите си - българи - категорични са артистите в операта. Австралиецът споделя, че това е, защото българският език има ясни вокали, чете се лесно и е много мелодичен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нужни са $ 20-30 млрд.за справяне с най-мащабната хуманитарна криза
Нужни са $ 20-30 млрд.за справяне с най-мащабната хуманитарна криза
Премахват опасни сгради в Гоце Делчев
Премахват опасни сгради в Гоце Делчев