Напрежение между Австралия и Нова Зеландия от една страна и Турция - от друга, заради реакцията на турския президент Реджеп Ердоган след терористичното нападение срещу мюсюлмани в Крайстчърч миналата седмица. Австралийският премиер Скот Морисън нарече критиките на Ердоган "подли" и заплаши с преустановяване на дипломатическите отношения.

Австралия и Нова Зеландия възнегодуваха от изказването на турския президент в Чанаккале в понеделник по случай годишнината от победата на османските сили срещу военноморската офанзива на Антатата в Дарданелите. По повод атентата и манифеста на терориста от Крайстчърч Ердоган заяви, че наследниците на тогавашните врагове на страната му също се опитат да превърнат Истанбул в Константинопол, ще бъдат пратени в ковчези обратно, също както дядовците си. За Австралия тези думи са тежка обида:

Скот Морисън, министър-председател на Австралия: Те петнят паметта на нашите войници и са в нарушение на обещанието, изсечено на камък на Галиполи, на Ататюрк към майките на нашите загинали сънародници.

Историческото послание за помирение сега звучи далечно. А Морисън не прие обясненията от турския посланик в Канбера, че думите на Ердоган са произнесени в емоционален момент и в рамките на кампанията за местните избори в Турция в края на месеца.

Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган

Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган

В Крайстчърч бяха погребани двама сирийци, убити при нападението срещу джамии в петък. Така започнаха погребенията на жертвите в новозеландския град....

От Нова Зеландия реакцията е по-сдържана:

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: Хиляди новозеландци посещават Галиполи всеки 25 април, което затвърждава връзките и добрите отношения между страните ни. Отказвам да приема, че това ще се промени.

Ардърн изпрати в Турция външния си министър, за да уточни лице в лице с Ердоган позицията му след Крайстчърч.

Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова новозеландският премиер

Споменавайте загиналите, а не нападателя, призова новозеландският премиер

Нова Зеландия подготвя първите погребения на убитите при атаката в Крайстчърч. Премиерът на страната обеща да направи всичко по силите си, за да не по...

© БГНЕС