НОВИНИ

Австрия вече е с преходно правителство

Австрия вече има преходно правителство. То ще управлява до извънредните избори през септември. След скандала с видеото от остров Ибиса и оставката на министрите от Партията на свободата, техните ресори бяха заети от експерти и висши държавни служители. Президентът Ван дер Белен призова новите министри, да работят отговорно за позитивното развитие в страната. Тази вечер се очакват нови записи по видеоаферата.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:33, 22.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В Австрия, където за разлика от България, няма служебен кабинет, случилото се днес е прецедент. Страната ще се управлява до изборите от правителство с ограничени правомощия. Церемонията в двореца Хофбург демонстрира преди всичко политическа стабилност. Австрийският президент назначи новите министри и отправи предупреждение към всички партии.

Александър Ван дер Белен, президент на Австрия: Особено ми е важно да подчертая работата за Европа. Обединена Европа е най-добрата идея, която ние европейците някога сме имали. Моля ви, да не забравяте това и дадете своя принос към конструктивната роля на Австрия в ЕС, а както и активно да работите за необходимите промени и реформи в общността.

Чак в понеделник ще се решава политическото бъдеще на канцлера Себастиан Курц. Той е застрашен от вот на недоверие в австрийския парламент.

Големите партии все още се колебаят дали да се включат в него. Все още няма яснота и по въпроса, който е поръчителят на компроментиращото видео, довело до политическата криза. Във Виена има предположения, но няма доказателства. Те се очакват от новия вътрешен министър.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Доктор Екард Рац е бил председател на Върховния съд и сега ще ръководи вътрешното министерство. Ще бъде направено всичко необходимо за изчистване на съмненията и упреците. Става въпрос, както за съдържанието на видеото, така и за начина, по който е направен записът.

От сега е ясно във Виена, че до изборите през септември предстои дълга и мръсна кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалира втората по големина стоманодобивна компания във Великобритания
Фалира втората по големина стоманодобивна компания във Великобритания
В София започна извънредна обработка против кърлежи
В София започна извънредна обработка против кърлежи