НОВИНИ

Австрия планира да намали социалните помощи за чужденци

В Австрия минимална социална помощ ще се отпуска само при добро владеене на немски език - това предвижда нов план на австрийското правителство за орязване на социалните плащания за чужденци, включително и за бежанците. Чрез намалените плащания кабинетът цели да не се повтори мигрантската криза от 2015-та, засегнала и Австрия. С предложенията си Виена рискува правни битки и търкания с Евросъюза.

австрия планира намали социалните помощи чужденци
bnt avatar logo
от БНТ
22:28, 28.05.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Консерваторите на канцлера Курц, които управляват с крайната десница, представиха нов вариант за орязване на социалните помощи за чужденци след като през март Конституционният съд блокира социална реформа на местно равнище.

Тя предвиждаше минимална социална помощ само ако кандидатът е живял в Австрия пет от последните шест години. Сумите бяха намалени за бежанци за първите пет години. В новия вариант...

Себастиян Курц, канцлер на Австрия: Ключовото условие за получаване на пълна минимална социална помощ ще бъде владеенето на немски. Това ще рече, че човек с недостатъчни познания по езика няма да получава пълния размер. Той остава 863 евро на месец, но за бежанци и хора със слаби езикови умения парите ще се орязват с 300 евро.
;

Блокираните правила не правеха разлика между австрийците и други граждани на Евросъюза, но новото предложение забранява на всички чужденци да претендират за основна социална помощ в продължение на пет години. Правилата на Евросъюза предвиждат еднакво отношение към всички негови граждани.

Ханс Кристиян Щрахе, вицеканцлер на Австрия: Системата на социални плащания е инструмент за предотвратяване на бедността и за реинтегриране в трудовия пазар. За нас промяна е важна, за да направим системата по-малко привлекателна. С промяната е ясно - ако се преместите в Австрия, няма да получавате пълното социално плащане от самото начало.

Свободата на установяване е свобода за работа в цяла Европа, а не свобода за търсене на най-щедрите социални помощи, изтъкна канцлерът Курц. Остава да се види дали и новият регламент няма да бъде блокиран от Конституционния съд, който реши, че бежанците трябва да получават по-добро отношение от други чужденци, защото не могат да се върнат в родните си страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три жени на високи токчета вървяха по въже, опънато над висока пропаст
Три жени на високи токчета вървяха по въже, опънато над висока пропаст
Френска асоциация подаде жалби срещу пет IT компании заради личните данни
Френска асоциация подаде жалби срещу пет IT компании заради личните данни