НОВИНИ

Австрия планира да забрани забулването на лицето на публични места

Австрия планира да забрани пълното забулване на лицето на публични места, обяви центристкото коалиционно правителство. Днес беше публикуван пакет от по-твърди политики за интегриране на мигрантите и мерки за борба срещу безработицата, като основни елементи от нова коалиционна програма. Тя цели да неутрализира нарастващата подкрепа за крайнодясната Партия на свободата, която е начело в проучванията на общественото мнение от месеци насам.

bnt avatar logo
от БТА
22:15, 30.01.2017
Чете се за: 01:26 мин.
По света
австрия планира забрани забулването лицето публични места

Преди парламентарните избори догодина канцлерът Кристиан Керн от левоцентристката Социалдемократическа партия се опитва да си върне политическата инициатива, като постигне бързо споразумение с консервативния си коалиционен партньор - Австрийската народна партия.

"Интеграцията е най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справи нашето поколение политици", каза на пресконференция канцлерът Кристиан Керн. "Политиците започнаха да предлагат решения прекалено бавно", призна той.

"Вярваме в отворено общество, което се базира на открита комуникация. Пълното забулване на лицето на публични места противоречи на това и следователно ще бъде забранено", се казва в текста на коалиционното споразумение, публикуван днес.

Използваният термин означава, че забраната ще обхваща мюсюлманската бурка и никаб, които покриват цялото или по-голямата част от лицето. Не е ясно дали ще включва други немюсюлмански дрехи, скриващи лицето.

Според председателя на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе обаче, макар кабинетът да е направил стъпка в правилната посока, е трябвало да забрани забулването на лицето във всички публични институции.

По настояване на младшия коалиционен партньор, Народната партия, в програмата са включени и по-твърди мерки в сигурността и имиграционната политика, включително поставянето на електронни гривни на бивши джихадисти, завърнали се от чужбина, и разширени правомощия на полицията за видеонаблюдение.

Споразумението предвижда също кандидатите за убежище с големи шансове да получат бежански статут да преминават курсове по немски език и по професионална ориентация за по-лесно признаване на квалификацията им, както и семинари за местните ценности. Тези, които откажат, ще загубят социалните си помощи.

Австрия, в която живеят 8,7 милиона души, прие около 130 000 кандидати за убежище през последните две години.

Правителството се опитва да върне в родните им страни по-голям брой мигранти, които не са получили бежански статут, като налага глоби от до 15 000 евро, ако откажат да си тръгнат.

Освен интеграцията и сигурността, правителството планира да се бори и срещу безработицата, която миналата година премина 9 процента. Новият план включва намаляване с 50% на непреките разходи за труд за компании, които наемат нови служители през следващите три години.

Ще бъдат въведени и други мерки за насърчаване на проучванията и инвестициите и за намаляване на бюрократичните пречки.

За да повиши потребителското търсене, правителството планира да обвърже данъчните ставки с инфлацията, така че данъкоплатците да не плащат повече, когато надниците се увеличават.

Целият план на кабинета ще е на стойност 4 милиарда евро. Според правителството около три четвърти от тази сума ще дойдат от бюджетни икономии, а останалата една четвърт - от очаквано положителното въздействие върху икономическия растеж и създаването на работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп е готов да изкара САЩ от споразумението за климата
Тръмп е готов да изкара САЩ от споразумението за климата
Читалището в Сопот пред разруха
Читалището в Сопот пред разруха