Наред с още няколко държави от ЕС Австрия планира изграждането на центрове за настаняване на мигранти извън границите на общността с цел да им се осигурява „подслон и защита, но не и по-добър живот“. Това заяви снощи канцлерът Себастиан Курц пред австрийската телевизия ORF, предаде Франс прес.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия
Себастиан Курц, канцлер на Австрия © БТА

Запитан от телевизия ORF дали има такъв проект, Курц потвърди, че „се полагат усилия извън Европа да бъдат създадени центрове за защита, където ще можем да настаняваме бежанци, да им предлагаме защита, но не и по-добър живот в Централна Европа“.

Канцлерът консерватор, управляващ с крайната десница, не уточни за кого са предназначени тези центрове, но датският му колега Ларс Льоке Расмусен съобщи миналата седмица, че преговаря с някои страни, включително Австрия, за създаването на „общи центрове“ за мигранти, които не могат да претендират за убежище в ЕС или са получили отказ.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Работим по този проект с малко на брой държави и твърде поверително, за да повишим шансовете за успех.
Австрийското правителство затваря седем джамии в страната

Австрийското правителство затваря седем джамии в страната

След проверка на Службата по вероизповеданията към Федералното канцлерство и Министерството на вътрешните работи на ислямските дружества и джамии в Ав...

Сред държавите, където би могло да се появят подобни центрове, австрийски медии споменават тези дни Албания. „Ще видим“, каза снощи канцлерът.

Рестриктивната миграционна политика е сред приоритетите на управляващата коалиция в Австрия. Правителството се стреми едновременно да направи страната по-непривлекателна за желаещите убежище и да засили експулсирането на получилите отказ, затруднено от липсата на споразумения за реадмисия с много страни, допълва Франс прес.

Австрия планира да намали социалните помощи за чужденци

Австрия планира да намали социалните помощи за чужденци

В Австрия минимална социална помощ ще се отпуска само при добро владеене на немски език - това предвижда нов план на австрийското правителство за оряз...