България символично предаде на Австрия председателството на Съвета на Европейския съюз. Това стана в ски курорта Шладминг.

Вижте как в репортажа на специалните ни пратеници Ирина Цонева и Илия Иванов.

Това място е символично, свързано и с мотото на австрийското председателство за Европа, която да бъде по-близо до хората.

Бойко Борисов, министър-председател: Нашето мото беше „Съединението прави силата“, австрийското е „Европа, която защитава", а ние можем да се защитаваме, само когато сме единни.

Бойко Борисов благодари за отличния по думите му диалог със Себастиан Курц по време на цялото ни председателство и каза, че винаги ще бъде насреща при нужда от помощ през следващите 6 месеца.

© БТА
Себастиан Курц, федерален канцлер на Австрия: Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Ние искаме да работим за един много силен Европейски съюз и за една сигурна и обща Европа. Благодаря ти, Бойко, за чудесната работа, която България свърши по време на своето председателство.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Всички работим много за силен Европейски съюз, асоцииран със стабилност и сигурност. Трябва да сме единни. Тук съм и разчитам на теб, Себастиан. По-добре добър съсед, отколкото далечен приятел. Благодаря на Бойко, който постигна напредък по отношение на европейската перспектива за Западните Балкани.
Премиерът Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц
Премиерът Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц © БТА

Тримата лидери дойдоха заедно на 2 хиляди метра височина под връх Планаи с кабинковия лифт в една гондола, а малко преди това проведоха и кратка работна среща. На нея българският премиер благодари за конструктивния диалог в Съвета, който даде възможност да се поднови вниманието върху балканския регион.

Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония е поставил по думите му основите за перспективата на целия регион, а Срещата на върха за Западните Балкани в София е изиграла много важна роля в този процес.

Австрийското председателство продължава линията на Българското като акцентира върху три основни приоритета - сигурност и борба с нелегалната миграция, конкурентоспособност чрез дигитализация и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа.

А Доналд Туск пусна в Инстаграм тази снимка с надпис „Край“ и „благодаря ти, Бойко“.
А Доналд Туск пусна в Инстаграм тази снимка с надпис „Край“ и „благодаря ти, Бойко“. © https://www.instagram.com/donaldtusk/
Детско закриване на Европредседателството с технологично събитие

Детско закриване на Европредседателството с технологично събитие

Официалното детско закриване на Европредседателството събра близо 300 деца и техните родители с единствено по рода си технологично събитие - Мега Додж...

Жените на Европа изпратиха Българското европредседателство от Витоша

Жените на Европа изпратиха Българското европредседателство от Витоша

Жените на Европа изпратиха Българското председателство на Съвета на Европейския съюз от Витоша. Докато премиерът Бойко Борисов предаваше ключа към Общ...