НОВИНИ

България предава щафетата: Австрия поема председателството на Съвета на ЕС

Днес България символично предава председателството на Съвета на Европейския съюз на Австрия. В ски курорта Шладминг премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Себастиан Курц се изкачиха до планината Планаи с лифт.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:00, 30.06.2018
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Не случайно австрийският канцлер Себастиан Курц избра курорта Шладминг с над 100 км писти и с 50 лифта - един от най-известните австрийски курорти, за да направи това събитие тук и да се превърне в един истински хепънинг за всички граждани на Австрия, които желаят да дойдат тук, както и за гостите на страната. Не са поканени нито официални гости, нито премиери, нито представители на дипломатическия корпус.

По-рано днес, преди да се качат на лифта и да дойдат тук до върха, Бойко Борисов, Себастиан Курц и Доналд Туск проведоха работна среща, на която обсъдиха приоритетите на Българското председателство, изпълненото от нашата страна, както и приемствеността, която се очаква да поддържа Австрия оттук насетне през следващите 6 месеца.

Бойко Борисов благодари на Съвета на Европа за това, че наистина темата за бъдещето на Западните Балкани се върна в дневния ред на ЕС. Той заяви, че очаква тази линия да бъде продължена и от Австрия. Даването на ясен хоризонт за започването на предприсъединителни преговори с Албания и Македония постави основите за перспективата на целия регион, каза премиерът Борисов.

Основните приоритети на Австрия са свързани преди всичко със сигурността, границите и преодоляването на мигрантската криза и бъдещата свързаност на страните от Западните Балкани и тяхната европейска перспектива, както и дигитализацията на целия регион, а и на Европа. По-късно през деня в Шладминг ще има празничен концерт. Мотото на австрийското председателство ще бъде "Една Европа, която защитава".


Бойко Борисов, министър-председател на България: Нашето лого беше "Съединението прави силата". Символиката във вашето лого на австрийското председателство е "Европа, която защитава". А ние можем да се защитаваме само, когато сме единни. Радвам се, че през тези 6 месеца на Българското председателство със Себастиан Курц имахме непрекъснат диалог и съм го запознавал с това, което правим по време на нашето председателство, за да може и неговите приоритети - Западни Балкани, и дигитална инфраструктура, и сигурност, и миграция, и социална Европа, да може да бъде информиран за това, което правим и съответно да го надгражда по време на неговото председателство.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изключително богатата реколта: Тонове череши ще останат необрани
След изключително богатата реколта: Тонове череши ще останат необрани
За първи път в НС: Междупарламентарно заседание ЕП - Конгрес на САЩ
За първи път в НС: Междупарламентарно заседание ЕП - Конгрес на САЩ