Следващият ротационен председател на ЕС Австрия работи с няколко европейски държави върху план за събирането на бежанци в "защитни центрове" извън общността на 28-е, обяви австрийският канцлер Себастиан Курц. За конкретното местоположение вече се спекулира като не е изключено това да е Албания. Политиката за даване на убежище и сигурността на външните граници ще бъде сред централните теми на австрийското председателство. Курц се надява през следващите 6 месеца да се постигне напредък и с германска помощ.

Себастиан Курц вече има план, разработен само с няколко държави. В него мигрантите с отказано убежище, а както и новодошлите, трябва да се събират в центрове извън ЕС, но на европейска територия. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер също има план за миграцията в страната си. Не може да го представи обаче заради различия с канцлера.

Ангела Меркел търси европейско решение и отхвърля националния подход. Курц и Зеехофер се срещнаха днес в Берлин.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Според нас е необходима ос на желаещите в борбата с нелегалната миграция. Целта ни е по време на нашето председателството, преди всичко на срещата на държавните и правителствените ръководители, да подсилим външната гранична защита и то не само кадрово и финансово, но и по отношение на мандата.
Австрия планира изграждането на центрове за настаняване на мигранти извън ЕС

Австрия планира изграждането на центрове за настаняване на мигранти извън ЕС

Наред с още няколко държави от ЕС Австрия планира изграждането на центрове за настаняване на мигранти извън границите на общността с цел да им се осиг...

Как точно ще изглежда сътрудничеството в т.нар. „ос на желаещите“ не става ясно. Изясни се обаче, че вътрешните министри на Германия, Австрия и Италия ще се кооперират по-тясно по миграционния въпрос. Политиците и от трите държави се застъпват за твърд курс към бежанците. Оповестената позиция звучи като открито противопоставяне на Ангела Меркел, с която Себастиан Курц разговаря снощи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Промените трябва да се реализират съвместно. Ние действително спешно се нуждаем от промени. Затова залагам много на предстоящия Съвет на ЕС, в края на юни, след това и на австрийското председателство. Това, което не трябва да правим, е да прехвърляме отговорността на отделни държави, в които да се събират бежанците. Решение трябва да намерим заедно.

Ясно е, че миграционният проблем носи със себе си взриоопасния потенциал на европейското разделение. Френският президент Макрон също има гледна точка по въпроса и тя визира бежански центрове извън европейския континент.

© БНТ
Италия изостря тона по мигрантската криза заради случая "Акуериъс"

Италия изостря тона по мигрантската криза заради случая "Акуериъс"

Близо 1000 мигранти на борда на кораб на италианската брегова охрана слязоха днес в Сицилия. Италианският вътрешен министър Матео Салвини предупреди,...