НОВИНИ

Австрия се готви за нов президентски маратон на фона на Брекзит

Брекзит - благословия или капан за австрийските популисти? Европейският въпрос обещава да се настани в президентската кампания в Австрия, в която популистът Норберт Хофер се изправя за втори път срещу еколога Александер ван дер Белен, след като постигна касиране на втория тур на президентските избори.С безпрецедентно решение австрийският Конституционен съд валидира в петък жалбата на крайнодясната Партия на свободата, оспорваща резултатите от втория тур на президентските избори, спечелени през май с 30 863 гласа преднина от 72-годишния Ван дер Белен, но белязани от нередности.

bnt avatar logo
от БТА
13:17, 05.07.2016
Чете се за: 02:14 мин.
По света
австрия готви нов президентски маратон фона брекзит

Решението на съда беше приветствано от пресата като безспорен успех за Хофер и за неговата партия. Анулирането на втория тур и очакваното насрочване на нов вот през есента се вписват в един европейски контекст разтърсен от британския вот в подкрепа на Брезкит.
Темата неизбежно ще се наложи по време на новата кампания, докато при предишната кампания през пролетта тя остана на заден план, казва политологът Томас Хофер.

Според популистките съюзници в Европа на Партията на свободата става дума за неочаквана възможност за първи път лидер от крайната десница да заеме най-висшия пост в страна членка на ЕС.
Новият вот е много добра новина за патриотите, заяви Марин льо Пен, лидерката на френския Национален фронт и каза, че след щастливата победа на Брекзита във Великобритания, Австрия сега има възможност да открие пътя на свободата и националната гордост.

Но играта с евроскептичната карта може да се окаже трудна за 45-годишния Хофер, тъй като Австрия - страна в сърцето на Европа е много зависима от своя износ.
Голямо мнозинство от австрийците се противопоставя на излизане от ЕС, припомня политологът Хюберт Зикингер. Според него Хофер ще се опита вероятно да не стига до крайности по въпроса.

Партията на свободата, една от най-затвърдили позициите си в електорален план крайнодесни партии на континента, води кампания, подобно на Национален фронт, за Европа а ла карт (понятието означава Европа по избор или Европа на диференцираните възможност, в която методът на интеграцията да не е унифициран и отделните страни да имат възможност сами да избират политиките, на които да се посветят - бел. р.)

Хофер обаче неотдавна втвърди тона, като намекна за референдум за ЕС, ако съюзът не започне бързо реформите.
Но ако той започне да проповядва на висок глас излизане от ЕС, това ще е полза за Ван дер Белен, смята Зикингер.
Според политолога Томас Хофер ситуацията в действителност е много деликатна за Партията на свободата. Очакванията на нейния електорат са вече много завишени. Но нивото на автиевропейските настроения не превишава 40 процента от избирателите в Австрия и Хофер трябва да продължи да бъде много предпазлив, смята специалистът.

Без да разкрива върху какво ще бъде съсредоточена кампанията му, Ван дер Белен, който вярва твърдо в европейската идея, изрази увереност, че ще постигне нова победа и каза, че темата за Брекзит ще е актуална по време на новото гласуване след лятото.

Кой знае къде ще бъде Великобритания през септември? Брекзит спечели, но не може да се каже, че цари веселие, казва анализаторът Давид Фархофер, според когото Ван дер Белен може да спечели от това.
Но за да спечели отново кандидатът на еколозите трябва да има същата подкрепа като през пролетта, когато той навакса изоставането си с около 14 процента в сравнение с първия тур.

Той събра гласовете на много по-разнородни в политически план избиратели в сравнение с Хофер, както десноцентристи, така и от левицата, докато кандидатът на Партията на свободата може да разчита на верен електорат, който е по-лесен за мобилизация, казва политологът Антон Пелинка.
Според 80-годишния Йозеф Хюбер, пенсионер и бивш търговски директор от Виена, същият брой хора, дори и повече ще отидат да гласуват на новите избори.
Аз ще отида и ще гласувам по същия начин, казва той.
Според 26-годишен фризьор Даниел резултатът няма да бъде различен.
Аз отново ще гласувам за Ван дер Белен, споделя той.

Ван дер Белен имаше само 21,3 процента от гласовете на първия тур и беше доста далеч зад Хофер. На втория тур обаче той спечели 35 процента, възползвайки се от увеличената избирателна активност (72,7 процента) и от значително отклоняване на гласовете на избирателите на традиционните партии, претърпели исторически провал.
Вотът обаче беше анулиран заради нередности в преброяването на около 78 000 бюлетини. Въпреки това нито една измама не беше извадена наяве. Победителят трябваше да встъпи в длъжност на 8 юли. Сега временно президентската длъжност ще се изпълнява от председателката на долната камара на парламента и от двамата й заместник-председатели, сред които е и Ван дер Белен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниела Дончева е новият председател на Софийския апелативен съд
Даниела Дончева е новият председател на Софийския апелативен съд
Мариано Рахой започна преговорите за съставяне на правителство
Мариано Рахой започна преговорите за съставяне на правителство