Австрийското правителство изготвя указ за отказ от участие в "Световното споразумение за миграция" на ООН. Указът вероятно ще бъде приет на правителствено заседание днес. На 10 октомври австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че правителството критикува много точки от това споразумение. Той обеща, че ще направи всичко възможно да запази австрийския суверенитет и да гарантира независимите решения на страната по въпроса за миграцията. По-рано тази година Унгария също заяви, че се оттегля от споразумението.

Световното споразумение за безопасна, регулярна и регулирана миграция беше договорено през юли от всички държави-членки на ООН, с изключение на САЩ.

Документът разглежда въпроси като минимизиране на отрицателните фактори на миграционните процеси, защита и интеграция на мигрантите, както и увеличаване на редовните мигрантски маршрути.

Споразумението не е правно обвързващо. Пактът ще бъде подписан след междуправителствената конференция, която ще се проведе на 10 и 11 декември 2018 г. в Маракеш.

Австрия поиска от ЕК удължаване на граничните проверки

Австрия поиска от ЕК удължаване на граничните проверки

Европейската комисия потвърди днес, че проучва ново искане на Австрия за удължаване на граничните проверки с още шест месеца - до май догодина.

Орбан: ЕС се нуждае от ЕК и парламент, които да бранят границите от мигранти

Орбан: ЕС се нуждае от ЕК и парламент, които да бранят границите от мигранти

ЕС се нуждае от нова Европейска комисия и нов парламент, които да се обявят в защита на границите и за спиране на миграцията. Това заяви днес премиеръ...