НОВИНИ

Австрийска делегация огледа оградата на границата с Турция

Европейската комисия трябва да помогне на всички държави,които са външни граници на Евросъюза за овладяване на миграционния натиск. Това заяви премиерът Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с австрийските федерални министри на вътрешните работи и на отбраната и спорта. По-рано австрийската делегация беше на граничната бразда с Турция и огледа оградните съоръжения там.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:53, 12.03.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

С два военни хеликоптера министрите летяха над зоната на граничната бразда и се запознаха със изграденото защитно съоръжение, както и с организацията на ГКПП "Лесово". По време на полета българските и австрийските министри са обсъдили състоянието на българо-турската граница и са набелязали конкретни мерки, които да спомогнат за по-ефективната охрана и контрол на този участък от външната граница на ЕС.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: В преговорите с Турция България не трябва да бъде пренебрегвана или изпусната и само общите условия по цялата външна граница на ЕС могат да ни помогнат и да направят решенията ефективни.
Ханс-Петер Доскоцил - министър на отбраната и спорта на Австрия: Ако разгледаме цялостно ситуацията на Балканите, смятам, че най-правилното, което можеше да бъде направено, е затварянето на Балканския маршрут. Независимо от това, че в Европа имаше и продължава да има гласове, които казват нещо друго. За нас и както не само за района тук, но и за цялата Европа е изключително важно да се охранява изключително добре външната граница и да се води борба срещу незаконния трафик на хора и срещу каналаджиите.

Според австрийският вътрешен министър след като вече са предприети мерки за затваряне на гръцко-македонската граница, за българската като външна граница на Европа трябва да се обединят силите.

Йоханна Микл-Лайтнер - министър на вътрешните работи на Австрия: Ние можем да ви подкрепим в няколко направления. Едно е подсигуряване в сигурността на границите. Ще задълбочим също така като втора точна нашето стабилно сътрудничество и ще окажем сътрудничество при установяване на фалшиви и истински документи за самоличност на лицата които преминават през границата.

Според австрийската делегация, сухопътната ни граница е обезопасена, но трябва да се вземат още мерки на юг и югоизток, където може да се очаква пробив. Министър Ненчев добави, че предстои военни експерти на двете държави да обсъдят конкретни параметри на помощта от Австрия, която е готова да ни предостави специално транспортно оборудване. Очаква се Австрия да вземе отношение и на предстоящата среща на европейските държавни и правителствени ръководители, както предхождащата я конференцията на равнище полицейски ръководители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От фирмата,разследвана за укриване на 14млн. лв. данъци: Не дължим на държавата
От фирмата,разследвана за укриване на 14млн. лв. данъци: Не дължим на държавата
Нова схема за измами със сметките за парно
Нова схема за измами със сметките за парно