След като е проучила скандалния видеозапис с Хайнц-Кристиан Щрахе, Върховната прокуратура на Австрия не е намерила основания да започне разследване по отношение на бившия вицеканцлер и неговия помощник Йохан Гуденус, съобщава РИА Новости, позовавайки се на австрийски медии.

© БГНЕС

„Няма конкретни доказателства за наличие на престъпление от този видеозапис“, се казва в изявление на прокуратурата. Тя е поискала да проучи пълната версия на видеозаписа във връзка с евентуални икономически престъпления и корупция. Германските медии обаче са отказали да предоставят нередактирания видеоматериал, допълва агенцията.

Междувременно стана ясно, че бившият ръководител на парламентарната фракция на Австрийската партия на свободата Йохан Гуденус, който присъства на скандалния видеозапис в Ибиса, е продължил да поддържа контакти с обкръжението на предполагаемата „руска гражданка“. Това съобщиха германски медии, които разполагат с аудиозаписи от тези срещи.

Изданията твърдят, че минимум една среща се е състояла преди събитията, излъчени на видеозаписа в Ибиса и още няколко срещи, след това. Те са се състояли, вероятно, във Виена.

На тях отново са се обсъждали перспективите за тайни сделки. На аудиозаписите събеседник на Гуденус казва, че се нуждае от „жест на добра воля“, който да убеди инвеститорите в сериозността на намеренията.

Германските издания твърдят, че до 4 септември 2017 г, страните са контактували чрез електронна поща.

Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия

Избори през септември и нов вицеканцлер след политическия трус в Австрия

След краха на правителствената коалиция в Австрия, през септември предстоят извънредни парламентарни избори. Решението беше взето от президента Ван де...