Австрийските авиолиинии свалиха от борда на сутрешния си полет вчера болно българче и семейството му. Те пътували през Виена за Германия, където детето е трябвало да бъде прието за животоспасяващо лечение. За случая първа съобщи българската лекарка Радина Денкова, която е била на същия полет.

Потресена съм, написа в социалните мрежи Д-р Радина Денкова. Вчера сутринта в полета за Виена, на който и тя трябвало да лети семейство с дете с тежко онкологично заболяване.

Хората са първи на опашката за чекиране, детето е в инвалидна количка, издават им бордни карти, преминават през ръкава на самолета и реално цялата неприятна случка се разиграва на борда. След като семейството влиза в самолета, кабинният състав задържа всички останали пътници на ръкава повече от 40 минути.

Д-р Радина Денкова: След тези 40 минути започнаха скандали, най-накрая майката, таткото и детето се върнаха обратно.

Нямам думи! Разстроена съм заради пълната липса на човечност, разказа още д-р Денкова.

Пред "По света и у нас" директорът на Фонда за лечение на деца изпратил детето за лечение в чужбина недоумява защо капитанът на полета не позволя на семейството да лети, след като детето е имало всички необходими документи, издадени от детската онкохематология към ИСУЛ, че може да лети. Авиокомпанията е била подробно запозната предаврително с цялата медицинска документация по случая. Има и официален отговор от Австрийските авиолинии, че детето и семейството му ще бъдат издадени билети.

Д-р Мариета Райкова - директор на Фонда за лечение на деца: В деня преди това са изискали нови докумнети, с нови изследвания, всички те са предоставени заедно с медицинско становище, че може да лети.

В телефонен разговор шефът на детската онкохематология към ИСУЛ проф.Константинов ми потвърди тази информация.

До момента на официалното запитване, което изпратихме до австрийските авиолинии защо се е стигнало до тази крайна мярка отговор няма. Неофициално предполагаемият мотив е фактът, че не е имало придружаващ доктор на борда.

След като са върнати от самолета, семейството е взето от българска линейка, организрана от Фонда за лечение на деца и след 20 часово- пътуване е закарано до университетската клиника в гр Аахен Германия.

Така че само в рамките на 3 часа решение за случая беше намерено, те заминаха и сутринта бащата се обади, че са вече там.

По чисто човешки и хуманни причини решим да не записваме за ефир родителите на болното дете. За тях сега е най-важно, че детето им е вече настанено за лечение. А шокът от преживяната случка и дългият път до Аахен са оставили в миналото.

Молим се само животът на сина ни да бъде спасен, ни казаха те.