31-годишният Курц, който е най-младият политически лидер в света, трябваше да посети България в средата на февруари, но визитата му беше отложена по здравословни причини.

Акценти в разговора му с Борисов са задълбочаването на двустранните отношения, както и предаването на ръководството на Съвета на Европейския съюз, което Австрия ще поеме от България на първи юли.

Бойко Борисов, министър-председател: Винаги съм казвал, че 2018 година трябва да се разглежда като българо-австрийско председателство по основните теми, защото нито можем да започнем и да завършим за шест месеца такъв процес като Западните балкани, нито можем да започнем и да завършим охраната на външните граници, нито всички тези общи теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинско споразумение, по кохезионна политика и всичко останало.
Себастиан Курц, канцлер на Австрия: На едно мнение сме, че най-сериозната област, в която трябва да работим, е сигурността. Там е необходима по-голяма съвместна работа по отношение на външните граници, особено за спиране на нелегалната миграция. Искам тук да благодаря на България за усилията през последните години - особено по твое време, за това, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен.


© БТА