Случвало ли ви се е да отидете в определено място само, защото знаете, че можете да си направите хубави снимки? Заведение, улица... или дори град някъде в чужбина. Отговорът за мнозина, оказва се, е "да". Красивите гледки на едно малко австрийско градче, го превърнаха от запустяло място, в хит сред туристите, а единствената причина - Халщат дава възможност да си направите ефектни снимки за Инстаграм.

Езеро, заобиколенo от планини и красиви стари къщички - спиращите дъха гледки на Халщат заслужено са му отредели прозвището "перлата на Австрия".

Разположен е между Залцбург и Грац, той е сред най-старите обитавани селища в Европа и е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Халщат има едва 1000 жители и въпреки всички свои достойнства, доскоро тук не е кипял живот. Но се появява "Инстаграм" а с него популярността на градчето скача до небесата

Хиляди туристи идват всеки месец, за да заснемат перфектния кадър. Ловците на "лайкове" в социалните мрежи често дори не знаят нищо за историята на града. Това, което знаят, е че могат да си направят перфектното селфи.

Добре дошли в Халщат! - но само с предварителна резервация

Добре дошли в Халщат! - но само с предварителна резервация

Често пъти популярните туристически дестинации се оказват много пренаселени - това не е приятно - нито за самите гости, нито за хората, които живеят п...

Хей Лин и сестра ѝ са дошли чак от Сингапур.

Приятели ми казаха, че трябва задължително да посетя Австрия. В Инстаграм видях снимки от Халщат и си казах - ето тук ще заснема точно това, което ще събере много харесвания!

Въпреки че тълпите от туристи са дали силен тласък на местната икономика, хората в Халщат не са особено доволни.

Александър Шутз, кмет на Халщат: Разберете ни - улиците са тесни и е трудно да се разминаваме, когато има толкова много хора. Свикнали сме да е тихо и спокойно, а сега по цял ден някой вдига шум.

Подобен проблем с подходящи за Инстаграм места, имат редица европейски градове. Жителите на лондонски улици с красиви сгради, сложиха огради, с които да спират любителите-фотографи, а цели парижки квартали се обявиха твърдо против ежедневието им да бъде превръщано в зрелище, предназначено за социалните мрежи.