НОВИНИ

Австрийското европредседателство ще мине под знака на мигрантската криза

Минути след като беше изслушан българският премиер Бойко Борисов, премиерът на Австрия Себастиан Курц представи пред Европейския парламент в Страсбург приоритетите на страната за управление на Съвета на Европейския съюз за следващите шест месеца.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:56, 03.07.2018
Чете се за: 01:21 мин.
По света
австрийското европредседателство мине знака мигрантската криза

Европа, която защитава. Това е целта, която си е поставило австрийското европредседателство през следващите шест месеца. Това обяви при своето представяне в европейския парламент в Странсбург австрийският канцлер Себастиан Курц.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: За нас това е голяма отговорност - да дадем своя принос за бъдещето на Европа. За мен единството на Европа е нещо естествено, но през последните няколко месеца разбрах, че то не трябва да се приема като даденост.

Австрийският канцлер беше категоричен, че моментът на ниво Европейски съюз е повратен поради няколко предизвикателства. Непредвидимата политика от страна на САЩ, Китай и неговото отдалечаване от европейската политика както и напрежението, идващо от Русия.

;

Специално внимание по време на речта си Курц обърна на факта, че Европейският съюз трябва да работи с Русия, а не срещу нея. Също така канцлерът подчерта, че трябва да останат близки отношенията на Европа с Великобритания след нейното напускане на ЕС.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Не ме разбирайте погрешно, четири години бях външен министър на Австрия и с всяко пътуване в чужбина ми стана ясно колко благодарни трябва да бъдем, че живеем в Европа.

Специален акцент на австрийското европредседателство ще бъде справянето на проблема с мигрантите и защитата на външните граници, обяви австрийският канцлер. Той допълни, че трябва така да бъдат защитени външните граници, за да няма нужда от контрол на вътрешните граници.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Необходимо е да има акцент върху външните граници, само когато има спокойствие там, тогава ще имаме спокойствие и вътре в съюза.

Не всички можем да сме на едно мнение, но това е което ни характеризира в Европа, че можем да си го позволим. Искаме да строим мостове, искаме да се фокусираме върху теми, по които може да се постигне компромис. Да се гарантира благоденствието в Европа.

Именно фокусът на Виена върху мигрантите беше основна тема и в изказванията на евродепутатите от различните партии в общностния парламент. Сред най-острите изказвания беше това на британския депутат Найджъл Фараж, който обяви, че в момента "политиката на Европа за убежище на бежанците е напълно бедствена".

;

В момента Европа е разделена в своите позиции относно бъдещата политика спрямо мигрантите. От една страна са държавите като България, Италия и Испания, които са на входа на Съюза, а от друга - големите западни икономики. Докато България настоява да бъдат затворени границите, в ЕС все по-често се чува призива за връщане на мигрантите в страните, през които те са влезли в Съюза.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: ГЕРБ първа, БСП втора политическа сила при парламентарен вот сега
"Алфа Рисърч": ГЕРБ първа, БСП втора политическа сила при парламентарен вот сега
Изтеглиха резултатите от  класирането след седми клас заради грешка в системата
Изтеглиха резултатите от класирането след седми клас заради грешка в системата