НОВИНИ

​Австрийците днес гласуват на предсрочни парламентарни избори

Австрийците днес гласуват на предсрочни парламентарни избори, след като коалицията между консерватори и социалдемократи не успя да задържи властта.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Източник: БТА
08:47, 15.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
По света

16 партии се борят за 183 места в парламента, но основната битка е между консверваторите, социал-демократите и анти-имигрантската "Партия на свободата".

Очаква се днес да станат ясни отговорите на два въпроса - ще се върнат ли крайнодесните във властта и ще стане ли вътрешният министър Себастиан Курц най-младия премиер на страната. Курц е само на 31 години, но с твърдата си позиция по мигрантската тема, бързо се превърна в най-популярния политик в страната.

Бившият губернатор на Калифорния от австрийски произход - Арнолд Шварценегер, пожела успех на Себастиан Курц в днешните избори.

;

Първата секция за гласуване на предсрочните избори за Национален съвет на Австрия (долната камара на парламента) беше открита на централната гара в град Клагенфурт (федерална провинция Каринтия) в 05,30 ч. местно време, за улеснение на избирателите, които трябва да пътуват толкова рано, предаде ТАСС.

В страната ще бъдат открити общо около 10 000 избирателни секции, от тях 1493 - във Виена. Повечето секции отварят врати в 06,00 ч. местно време и работят до 17,00 ч. (15,00 ч. по Гринуич). В някои градове продължителността на изборния ден може да варира и да продължи само до обед. Министерството на вътрешните работи, което се занимава с организацията на изборите и ръководи работата на Федералната избирателна комисия, планира да представи първите предварителни резултати от гласуването след затварянето на последните секции; тогава ще стане известна и активността на избирателите.

В предсрочните парламентарни избори участват 16 партии и политически движения. За да бъде представена в Националния съвет, формацията трябва да събере над 4 процента от гласовете. След вота президентът Александър Ван дер Белен ще възложи на лидера на най-голямата парламентарна фракция правомощия да сформира кабинет или да води коалиционни преговори.

Основната борба за мнозинство в парламента и креслото на канцлера ще се води между сегашния канцлер, председателя на Социалдемократическата партия Кристиан Керн и министъра на външните работи, председател на консервативната Австрийска народна партия Себастиан Курц, който през май инициира предсрочния вот. Третият претендент е лидерът на дясната опозиционна Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе.

Според социологическите изследвания мнозинството от австрийците (33%) възнамеряват да гласуват за Народната партия и нейния лидер Курц, когото експертите посочват като фаворит. Втора е дясната Партия на свободата с 23%, а социалдемократите на канцлера Керн са едва трети с 22%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Македония днес се произвеждат местни избори - тест за новото ляво правителство
В Македония днес се произвеждат местни избори - тест за новото ляво правителство
Маратонът на София променя движението от 10 до 16 часа
Маратонът на София променя движението от 10 до 16 часа