НОВИНИ

Автобусен шофьор блокира част от транспорта в София

Част от автобусите от градския транспорт в София останаха блокирани рано тази сутрин заради протест на шофьор. Той блокирал движението и така спрял излизането на автобусите, които тръгват от столичния квартал "Дружба". Това доведе до закъснение по автобусните линии. Десетки останаха в студа на спирките без информация, защото закъснението не беше отчетено от електронните табла.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:49, 30.01.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Рано тази сутрин Веселин Голевски решава да препречи с автобуса си изхода на гараж "Дружба".

Веселин Голевски, шофьор на автобус - Столичен автотранспорт: "Автобусът беше препречен точно за около 10 минути, това е час, в който нито една кола не напуска гаража в "Дружба".

Според управата на Столичния автотранспорт, след намесата на екип на МВР, бунтът бил преустановен. Според заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев, в протеста участвал само Веселин.

Веселин Голевски, шофьор на автобус - Столичен автотранспорт: "110 рейса сутринта спряха, без аз да съм ги саботирал, не е подкрепа. Но, да - има колеги - 80/90 процента не застанаха пред камера от съображения за сигурност. Да не бъдат дисциплинарно уволнени".

Точно това наказание обаче грози Веселин. И не само.

Стилиян Манолов, Директор на АП "Дружба" - Столичен автотранспорт: "По всяка вероятност колегата ще бъде освободен дисциплинарно, ще бъде поканен доброволно да изплати щетите, ако откаже, ще му бъде заведено дело за нанесени щети".

Повод за недоволството са лошите условия на труд, при които работят водачите, ниските заплати и невъзможността да взимат отпуската си. Твърдят, че синдикатите не чуват тяхната болка, управата на автотранспорта също.

Стилиян Манолов, Директор на АП "Дружба" - Столичен автотранспорт: "Принципно за месец декември почивките се издължават със закъснение, както и отпуските. Но към момента служители на поделение "Дружба" с неиздължен или загубен отпуск няма".
Веселин Голевски, шофьор на автобус - Столичен автотранспорт: "Ние работим по 14 дни без почивка, поради липсата на кадри".

30 шофьора не достигат в гараж "Дружба". Липсата се запълва с извънреден труд и назначаване на вече пенсионирани шофьори. Най-новият кадър в поделението е на 72 години. Веселин Голевски не се притеснява от административно наказание, приема бунта си като единствено решение на ситуацията.

Веселин Голевски, шофьор на автобус - Столичен автотранспорт: "Да спрем да търпим и да се опълчим смело срущу проблемите. Това е единственото спасение".

Движението на автобусите беше нормализирано към 6.30 ч. сутринта. Десетки обаче останаха по спирките в очакване на обществения транспорт. Информация за закъснението по информационните табла на спирките обаче липсваше. От Столичния автотранспорт признаха грешката и се извиниха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въглищата по борсите в Северна България на привършване заради ледохода по Дунав
Въглищата по борсите в Северна България на привършване заради ледохода по Дунав
В Община Девня искат да се измерва чистотата на въздуха
В Община Девня искат да се измерва чистотата на въздуха