НОВИНИ

Автобусът, катастрофирал на АМ „Тракия“, е бил технически изправен

При толкова тежък инцидент със загинали и ранени винаги се задават въпросите за техническото състояние на автобуса, квалификацията на неговия водач и за пътните условия.

Николай Минков
от Николай Минков
20:18, 13.04.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Две са проверките, които е започнало Министерството на транспорта - на местопроизшествието и в офисите на фирмата-превозвач „Юнион Ивкони“, предаде репортерът на БНТ Николай Минков.

Напълно сигурно е, че автобусът притежава удостоверение за техническа изправност, като техническият преглед е направен през февруари. Вписан е в лиценза на превозвача, има и валиден пътен лист. Това научихме от транспортния министър Ивайло Московски.

Шофьорът, който е управлявал автобуса в този момент е Веселин Георгиев, който също има изрядни документи.

Все още не е ясно дали автобусът е бил оборудван с колани, но те не са задължителни според закона.

;

Министерството на транспорта извършва две проверки- едната е на мястото на катастрофата, другата - в офиса на „Юнион Ивкони“, другата ще провери документацията за извършването на днешния курс.

Министър Московски заяви, че до този момент няма факти и обстоятелства, които да налагат отнемане на лиценза на превозваческата фирма.

Според регионалния министър Николай Нанков пък този участък на магистрала „Тракия“ е в отлично състояние, не е имало причини, които да доведат до инцидента.Вижте още коментарите на двамата министри:

;
Ивайло Московски, министър на транспорта: Относно водача, който е управлявал автобуса - има валидна карта за квалификация до 2019-та година, валидно удостоверение за психологическа годност до 2020 година и валидна дигитална карта. Приемаме че и водачът по наши данни до момента притежава всички необходими изисквания, за да може да извършва тази дейност.
Николай Нанков, министър на регионалното развитие: Анализът, който направихме относно състоянието на пътната инфраструктура- тя е в изключително добро състояние в него участък,от гледна точка и на асфалтово покритие, маркировки, мантинели и категорично мога да заявя,че пътната инфраструктура не е причина за днешния трагичен инцидент.
;

Преди 5 месеца отново имаше инцидент с автобус на фирма „Юнион Ивкони" на магистрала „Тракия“, близо до Ямбол. По неясни причини той се обърна на пътя. В него имаше 31 пътника, от които 17 пострадаха, но се размина без жертви.

Тогава транспротното министерство извърши проверка на фирмата, и наложи санкции за констатирани нарушения.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Ще се пуши ли отново в заведенията?
Ще се пуши ли отново в заведенията?
Част от пострадалите при катастрофата на АМ „Тракия“ са изписани
Част от пострадалите при катастрофата на АМ „Тракия“ са изписани