НОВИНИ

Автомобили нарушават забраната и влизат във велоалея край Панчаревското езеро

Езерото "Панчарево" в София привлича стотици туристи през почивните дни. От половин година велоалеята край езерото е удължена и така споделената зона за пешеходци и колоездачи започва още от Кокаляне. Новата забрана обаче масово не се спазва, въпреки че има няколко знака, които забраняват влизането на коли и други моторни превозни средства.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:45, 20.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Още при поставянето на новите знаци и забраната за автомобили от ВЕЦ-Кокаляне, много от местните жители бяха против. Затова и бариерата няколко пъти беше чупена до окончателното и премахване. След това колите масово започнаха да влизат във велоалеята.

Защо нарушавате?
Защо ще си ходя... ти си мислиш нещо хубаво правиш, колко си сладка...

Елена Ярлбро кара ролери от 15 години, според нея това е единственото място край София подходящо за любимия и спорт, защото асфалтът е гладък. Тя е и един от инициаторите на удължаването на велоалеята.

Елена Ярлбро: Това е място, което можем да използваме, без да влизаме тук с колите, без да нарушавам знака. Това ако е в Скандинавия, това ще е изчистено, излъсканo, този знак ще се спазва от всички, няма да има човек, който да мине от тука с кола, защото знaят какво ги очаква.

Изпратихме сигнал до Пътната полиция в София, но въпреки упоритото ни настояване за отговор защо не се вземат мерки спрямо нарушителите - такъв не получихме. Все пак имаше реакция и на място през седмицата беше изпратена патрулна кола. Затова и нарушителите тази неделя са по-малко от миналата. Доказaтелство е празният паркинг пред трибуните, който преди седмица беше препълнен.

Димитър Сичанов, кмет на Панчарево: Има поставени знаци, за съжаление те биват чупени, крадени, ние ги сменяме вече 3 пъти.
Ние не може контрола да го упражняваме 24 часа, там сме пуснали доста сигнали към полицията и искаме тяхното съдействие.

Колкотo и контрол да има, това да пазим природата зависи най-вече от нашето съзнание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенци организират референдум за чиста и здравословна околна среда
Русенци организират референдум за чиста и здравословна околна среда
Детският радиохор на БНР на протест заради пенсионирането на диригента
Детският радиохор на БНР на протест заради пенсионирането на диригента