Превъртането на километражите на колите втора употреба да бъде криминализирано - за това настояват от Съюза на българските автомобилисти. Умишленото манипулиране на показанията е не само проява на нелоялна конкуренция, но заблуждава и ощетява клиентите, смятат от организацията. Мерките и санкциите срещу фалшификаторите ще се обсъждат в Народното събрание тази есен.

Русе

Още в Германия една трета от колите, които се продават и после се внасят у нас, са с превъртян километраж, казва председателят на съюза на автомобилистите в Русе Петър Трифонов. Целта е да се заблуди клиентът, че автомобилът е изминал сравнително малко разстояние и е в добро състояние. Най-често километражите на внесените коли показват между 120 и 150 хиляди изминати километра.

Според Петър Трифонов – председател на Съюз на българските автомобилисти – Русе, един автомобил, който е на 15-16 години не е възможно да е изминал толкова малко километри. Той смята, че клиентите са е излъгани при самата сделка, а после в продължение на 1-2 години да оправяме бакиите от тази ситуация.

Николай Дончев е консултант в автокъща. Казва, че предпочита да съобщи на клиентите си реалните километри на автомобила и да им покаже сервизна книжка. Според него манипулациите на километража водят до нелоялна конкуренция.

Николай Дончев - продавач-консултант
„Хората искат да са лъгани. Той не иска да вземе кола на 250, която може да види в сервиз, иска да вземе на 80 хиляд.”

Тепърва експерти юристи ще се произнесат как точно да се регламентират проверките и какви да са санкциите за тези търговци, които превъртат километражите на автомобилите.