Какво е усещането да шофираш из Варна през почивните дни, когато и трафикът е “празничен”? Ето какви емоции предизвиква у професионалния състезател Тихомир Стратиев една автомобилна разходка из града.

Варна

Предстоящото обособяване на синя зона във Варна значително ще облекчи задръстванията в града, в който шофирането и паркирането, особено в пиковите часове, стават все по-трудна задача. Това е мнението на професионалния автомобилист Тихомир Стратиев. Според него би било по-добре вместо многобройните светофари, които никога не светят на една вълна, във Варна да има повече места с кръгово движение. Разбира се - отчитайки спецификата на националния характер.

Тихомир Стратиев - автомобилен състезател: “Плюс това много хора не знаят как да преминават през кръгово, това съм забелязал. Като например, от дясната лента на кръговото да направи обратен, обиколка на кръговото – това не е правилно. Само вътрешната лента е на която може да правиш обратен завой.”

Като човек, неведнъж прекосил с автомобил страната, Тихомир Стратиев има лични впечатления и от регионалните характеристики на българските шофьори. Варненци например не са особено толерантни.

Тихомир Стратиев - автомобилен състезател: “Бил съм свидетел на много грозни случки, което е много неприятно. А в София, в Пловдив, в другите големи градове не е така – в момента, в който дадеш мигач, пускат те да се престроиш. А тука гледат максимално да минат пред тебе само и само да не те пуснат, примерно, или само и само да не направят някакъв жест. Трябва да се промени мисленето на хората. Трябва да станем по-позитивни, да очакваме по-добро да се случи, а не по-лошо."

По-малко нерви, изхабени по пътищата и повече удоволствие от шофирането – това си пожелава националният рали шампион на България за 2017 година.