В Германия, автомобилният концерн "Даймлер" изненадващо зачеркна всички средства, предназначени за дарения на политическите партии. Решението е на Управителния съвет на компанията, чиято най-известна марка е „Мерцедес“. През миналата година „Даймлер“ е предоставил 320 000 евро на четирите най-значими партии в Германия.

Отношенията между автомобилостроителите и политиката във Федералната република напоследък са в криза. Не на последно място и заради твърдите решения, свързани с т.нар. газов скандал, но и заради суровите екологични цели. В тази ситуация се вписва решението на „Даймлер“ да зачеркне даренията за всички партии. Повече от две десетилетия концернът е заделял големи суми за партиите и те можеха да разчитат на тях. Най-много средства миналата година са получили управляващите Християн-демократичен съюз и социалдемократите - по 100 000 евро.

От тази година това перо от бюджета Даймлер ще се пренасочи към проекти в областта на образованието, екологията, науката, културата и изкуството. Решението е взето независимо от актуалните политически и икономически събития, твърди говорител на концерна и отхвърля обвързаност с дизеловия скандал

© БГНЕС
Бившият шеф на „Фолксваген“ е обвинен в измама по „Дизелгейт“

Бившият шеф на „Фолксваген“ е обвинен в измама по „Дизелгейт“

Германските прокурори са повдигнали обвинения срещу бившия главен изпълнителен директор на „Фолксваген“, Мартин Винтеркорн и четирима други мениджъри...

Според последните социологически проучвания консервативният Християн-демократичен съюз, оглавяван доскоро от Ангела Меркел, бележи най-ниската си подкрепа през тази година - само 28%. Зелените твърдо са втора политическа сила в Германия, а в източните провинции на страната, 30 години след обединението, дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" е на първо място.