НОВИНИ

Автомобилът като оръжие

Защо в България все още по магистралите можем да видим така нареченото “избутване от пътя”? В сезона на пътуванията масово се нарушават много от правилата за движение. Една от най-опасните прояви обаче, е неспазването на дистанция. За шофьорите, които държат да са в лява лента, но нямат търпение да изчакат по-бавните автомобили, които вече са там - вижте повече във видео.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
09:16, 19.07.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Позволената скорост за движение на лек автомобил по автомагистрала магистрала е 140 км/ч. Изпреварва се в лява лента. Там обаче често можем да видим шофьори, които с превишена скорост нервно се доближават на метри, дори сантиметри от предната кола. Това на жаргон се нарича избутване от пътя и крие много рискове.

Владимир Тодоров: "Най-лошото, което може да се случи е и двата автомобила да се завъртят, да катастрофират и след това в тях да се ударят други автомобили."

Доближаването на по-малко от 2м между автомобилите се равнява на влизане в личното пространство, което всеки от нас има. Според Владимир Тодоров това може да доведе до предизвика неочаквани реакции в човека в предния автомобил.

Владимир Тодоров: "Може да доведе до рязко спиране, до рязко тръгване, до маневра, която ще закачи друг автомобил и последствията при скорост 130-140 км/ч никой не може да каже какви ще бъдат."

В много държави тази агресия на пътя се наказва със сериозни глоби. За да може и у нас да се следи за този тип нарушения са необходими технически подобрения.

Владимир Тодоров: "За съжаление на нашата единствена завършена магистрала има само 4-5 камери, което е абсолютно недостатъчно. Трябва да има поне 40-50 камери. Трябва да се помисли такъв тип поведение с присветване, с приближаване на опасно близко разстояние, със свирене на клаксони...трябва да бъде санкнционирано, но самото му доказване и документиране единствено може да стане с видеокамери. Трябва да имаме цивилни полицейски коли, които се движат по магистралата и заснемат такива нарушители, защото това може да се констатира в движение. Тези, които бързат нека да знаят, че 10 или 15 минути по-рано не са решили проблемите на никоя човешка съдба. Напротив! Могат да попаднат в ситуация, която да има нерешими проблеми."

Всеки, който се колебае колко е адекватната дистанция, може да следва правилото на 3-те секунди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Султанка Петрова: Предвиждаме безплатни детски градини за семейства с три деца
Султанка Петрова: Предвиждаме безплатни детски градини за семейства с три деца
Нова детска градина ще бъде построена в Дупница
Нова детска градина ще бъде построена в Дупница