НОВИНИ

Автомобилът на бъдещето

Екип от Русенския университет представи електромобил с подобрени технически параметри. С него привържениците на зеления начин на придвижване ще участват на екомаратона в Лондон в края на юни, като се надяват да се класират в ТОП 10 на състезанието, както и да спечелят с футуристичния автомобил наградата за дизайн.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
17:24, 20.06.2016
Чете се за: 00:29 мин.
Още

Икономична - това е първата дума, с която можем да опишем този автомобил на бъдещето, защото на фона на скъпия бензин и дизел харчи не повече от три лева на 100 километра.

Доц. Симеон Илиев: „Разходът на енергия се равнява на 1 киловат. Скоростта не е основното, което се стремим да развием. 36 км. може да измине.”

Лесен за управление и забавен за шофиране, този електромобил е поверен в ръцете на Илияна Минковска от Троян, която е завършила автомобилна техника.

Илияна Минковска: „Пилотът е в легнало положение,няма нищо общо с обикновения автомобил. Педалите са изцяло спирачки, няма съединител, подава се газ от волана. На волана има екран, който отчита време, километри, обиколки.”

И въпреки че у нас регистрираните електромобили засега са около 500, инженерите, които ги разработват, смятат, че не е далеч времето, в което все повече българи ще изберат зеления начин на придвижване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руснаците масово се отказаха от почивка в Анталия
Руснаците масово се отказаха от почивка в Анталия
Вирджиния Раджи е новият кмет на Рим
Вирджиния Раджи е новият кмет на Рим