Париж празнува специална годишнина. Айфеловата кула - символът на френската столица, днес навърши 130 години.

Построена за Световното изложение през 1889 г., творбата на парижкия инженер Густав Айфел е била обект на критики, а днес привлича около 7 млн. туристи годишно. По случай празника беше поставен спектакъл, който припомня историята ѝ.

Разнасяна като сувенир по целия свят Желязната дама, както я наричат, днес е сред най-разпознаваемите паметници в Европа. Но в края на XIX век група интелектуалци, сред които писателите Зола и Мопасан, се опитват да спрат дръзкия проект и наричат желязната кула "безполезна и чудовищна" и "грозен скелет". Инженер Густав Айфел е преживял трудни моменти, припомнят участниците в спектакъла по повод годишнината.

Давид Егюрен в ролята на Густав Айфел: Имаше много усилия и борби. Гордея се с този паметник. Предвижда се да го демонтират след 20 години и се боря той да остане.

Напук на критиките кулата има бурен успех. През богатата си история тя е служила за експерименти, използвана е от военните, вдъхновявала е художници, била е декор за филми и музикални клипове. Сега край нея се събират парижани по важни поводи. Милиони хора са изкачили нейните 1665 стъпала. Днес никой не би си представил Париж без Айфеловата кула.