НОВИНИ

В Айова започва маратонът за определянето на партийните номинации за Белия дом

Борбата за президентските номинации на двете основни партии в Съединените щати навлиза в решителна фаза. В Айова утре са първите първични избори за партийните номинации. Основните претенденти вече са там, последните сондажи дават лека преднина на Хилъри Клинтън при демократите и челна позиция на Доналд Тръмп при републиканците. Освен че са първи, изборите в Айова са и доста специфични. Ето каква е процедурата.

Златина Петкова
от Златина Петкова
20:07, 31.01.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Щатът Айова е известен като земеделското сърце на Америка. На всеки четири години обаче той става и център на американската политика, защото там започва маратонът за определянето на партийните номинации за Белия дом.

Първичните избори в Айова не са точно гласуване, или поне не в обичайния смисъл с урни и бюлетини. Процесът е сложен и тръгва от библиотеката, църквата, училищната зала. На такива места се събират съседи и обсъждат кандидатите.

Джейми Фитцеджералд, избирателен одитор на окръг Полк: Ние не гласуваме като на избори. Ние всъщност избираме делегати, които да предадат посланието на Айова при определянето на кандидат за президент. След 7-8 дни в Ню Хампшир има първични избори, където наистина гласуват. Нашето е по-скоро организационна среща между съседи.

Привържениците на демократите и на републиканците провеждат тези срещи по различен начин. Демократите изслушват речите в подкрепа на всички кандидати и се събират на групи според избора си. Гледа се коя група е най-голяма. Републиканците също изслушват представяния на претендентите, но отбелязват предпочитанията си върху лист хартия, пускат ги в кутия и после броенето е на ръка.

Крейг Елисън, жител на Клайв, Айова: Това е по-скоро групово начинание, а не да си пуснеш бюлетина и никой да не знае за кого. При нас всеки знае кой от коя група е и за кого е.

Така срещите излъчват делегати за окръжните конгреси, те - за щатския. Финалът са двете национални конвенции, които определят кандитата на демократите и кандидата на републиканците. Първичните избори в Айова се смятат за показателни за шансовете на претендентите. През 2008-ма Барак Обама също спечели подкрепата на щата срещу Хилари Клинтън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влизат в сила новите по-скъпи винетки
Влизат в сила новите по-скъпи винетки
Председателят на ЕС е на среща с Дейвид Камерън
Председателят на ЕС е на среща с Дейвид Камерън