Военното учение на кораби от България, Румъния и Съединените щати беше отложено с един ден заради лошото време и силните ветрове. Днес следобед фрегатата "Дръзки" отплава от база "Атия" край Бургас към Констанца, където ще бъде учението. Екип на БНТ...

Военното учение на кораби от България, Румъния и Съединените щати беше отложено с един ден заради лошото време и силните ветрове. Днес следобед фрегатата "Дръзки" отплава от база "Атия" край Бургас към Констанца, където ще бъде учението. Екип на БНТ присъства на изпращането и беше допуснат на борда на "Дръзки".

Час преди отплаването на борда на "Дръзки" върви проверка на системите и въоръжението. В екипажа от 133 офицери, старшини и матроси има включени няколко групи от другите фрегати, за да се възползват от възможността в близки до бойните условия да тренират своите умения. Редом до мъжете на командния мостик пред екраните на радарите и радиоапаратурата стоят и дами.

"Екипажът е готов. Наистина това е първото плаване за годината, не бих казал мисия. Едно рутинно плаване. За щастие с участието на колеги от военноморските сили на Румъния и САЩ. Плаването е планирано доста отдавна, от януари. Със един ден закъснение - днес и утре сме на море, живот и здраве в четвъртък се прибираме", коментира капитан ІІ ранг Георги Савов - командир на "Дръзки".

Учението няма никакво отношение към събитията в Украйна, потвърдиха от щаба на военноморската база. Подобни маневри имат за цел трениране на оперативната съвместимост между екипажи и кораби от различни държави, затова в състава на този екипаж са включени отделни групи и звена от другите ни фрегати, каза командирът на "Дръзки".

Целият екипаж е мотивиран да се представи достойно при изпълнението на отделните задачи. За голяма част от офицерите и матросите това не е първата международна мисия.

"Имам участие в две мисии "Актив индевър". Едната на борда на "Дръзки" и една на борда на фрегата "Верни". Очакванията са ми да си подобрим уменията и способностите в изпълнението на поставените задачи и всичко да бъде в рамките на нормалното за едно такова учение", заяви капитан-лейтенант Добромир Атанасов - щурман.

Точно в уреченото време котвата е вдигната и "Дръзки" поема курс към района на учението. Утре фрегатата ще се срещне с трите румънски бойни кораба и със американският разрушител "Тракстън". След приключване на учебните задачи в четвъртък "Дръзки" ще се завърне отново в Бургас.

Следващата голяма задача ще бъде голямото международно учение "БРИЗ", на което военноморската база "Атия" ще бъде домакин.

Автор: Веселин Григоров