Нови изисквания за суровото мляко. Отпада категоризацията за първо, второ и трето качество на млякото. То трябва да отговаря на единен стандарт за хигиенните изисквания на суровината. В същото време Българската агенция по безопасност на храните започна...

Нови изисквания за суровото мляко. Отпада категоризацията за първо, второ и трето качество на млякото. То трябва да отговаря на единен стандарт за хигиенните изисквания на суровината. В същото време Българската агенция по безопасност на храните започна проверки на българските производители на сурово краве мляко. От Националния съюз на говедовъдите признават, че не са успели да организират подходяща разяснителна кампания и много от проверяваните ферми не знаят за новите европейски изисквания.

Проблемите в сектора се задълбочават. Знаете, в края на миналия месец животновъди излязоха на протести. Те изтъкнаха причини като ниските изкупни цени на млякото, дъмпинговия внос от съседни страни и неработещите регулаторни органи у нас. Изразеното от тях недоволство предизвика поредица от срещи между представители на млечния сектор и институциите, на които обаче не беше постигнат консенсус.

Целта на днешната среща беше да се внесе повече яснота за европейските изисквания за качеството на млякото. След нея стана ясно обаче, че разяснителната кампания е закъсняла, въпреки че изискванията са в сила от началото на годината.

Първите проверки обаче вече са факт. Резултатите от тях няма да са добри. Такова притеснение изразиха от съюза на говедовъдите. Ако суровото мляко не отговаря на европейските изисквания, производителите няма да могат да изнасят нито него, нито продукти произведени от него.

За всички регистрирани български кравеферми започва нова категоризиция. До края на 2015 г. те можеха да произвеждат първо, второ и трето качество мляко, сега след края на последната отсрочка от страна на Европейския съюз тази категоризация вече е невъзможна. Произведеното сурово мляко трябва да е с едно качество – първо. А износът на млечни продукти, произведени от неотговарящо на изискванията мляко, е невъзможен. Проверките на фермите за изпълнението на новите критерии трябва да приключат през юни.

Д-р Румен Методиев - Българска агенция по безопасност на храните: "Този процес включва вземане на по две проби на месец в два последователни месеца за единия от показателите за качество на млякото - общ брой микроорганизми, и по една проба в три последователни месеца за другия показател за качество на млякото - общ брой соматични клетки."

От Националния съюз на говедовъдите признават, че не са организирали подходяща разяснителна кампания сред фермерите, произвеждащи сурово краве мляко, и са изненадани от началото на проверките, защото:

Михаил Михайлов - изп. директор на Националния съюз на говедовъдите в България: "Имаше един документ от Българската агенция по безопасност на храните, беше с едно много странно име – "Екшън-план", който не знае какво значи тази дума, нека да си я види в тълковния речник. Ние се отнесохме малко на шега, сякаш ще мине и ще дойде. Съответно не знаехме, че е толкова сериозен въпросът. Не знаехме, че имаме такова изоставане."

Друг проблем пред говедовъдите е ниската изкупна цена на млякото. Заради нея много от производителите на сурово мляко не могат да си позволят дезинфектанти и други консумативи от най-добро качество.

Михаил Михайлов - изп. директор на Националния съюз на говедовъдите в България: "Първите два резултата са плачевни за нас - няма да казвам проценти и това, което се прави в момента - тези срещи и тази книга, която екипът на професор Митев ще издаде, това нещо трябваше да стане поне един-два месеца преди започване на проверките. Ние като организация поемаме нашата вина. Първата проба трябва да бъде коректна."

На организиран семинар беше представен и наръчник, който да помогне на производителите да изпълнят новите хигенни норми и изисквания за сурово мляко.

От млечния сектор отново настояха изкупната цена на млякото да се повиши, защото в противен случай предстоят масови фалити на по-малки ферми. От бранша обясниха, че остават в стачна готовност, но заради започналите проверки и сеитбата към момента не може да бъде насрочена дата за протест.