Днес за празника Бабинден бургаските акушер-гинеколози от Университетската болница лично запознаха вицепремиера Валери Симеонов с неотложната нужда от ремонт на родилното отделение. От 22 години такъв не е правен, а единствено са извършвани частични ремонти.

Бургас

В такива условия раждат в момента родилките от Бургас и региона. Ремонт на родилното отделение на бургаската болница не е правен, откакто е построена сградата през 1996 година.

Д-р Антонио Душипеев - началник на Родилното отделение в УМБАЛ- Бургас: "Бургазлии имат нужда от съвременно родилно отделение. Аз искам само да напомня, че в софийските родилни отделения им правят пълен основен ремонт поне на 4- 5 години то това е и профилактика против болнични инфекции и всички останало нали."

За да подобрят условията в отделението, преди години от бургаската болница са кандидатствали с проект за отпускане на средства за ремонт. До ден днешен той не е одобрен поради смяната на здравни министри през последните години.

Д-р Антонио Душипеев- началник на Родилното отделение в УМБАЛ- Бургас: "Мисля, че беше още при управлението на д-р Андреева, когато беше здравен министър и оттогава са правени епизодични опити това нещо да бъде доведено до край, но засега видимо е, че не са успешни.
Валери Симеонов- вицепремиер: "Би трябвало да помогнем. Само, че състоянието, в което се намира здравеопазването е масовият недостиг на средства, което е повсеместен. Първо там трябва да се намери решение, което е свързано с доста пари и определяне на реорганизация, защото ако няма реорганизация, разбирате, че винаги средствата няма да достигат, тенденцията ще е все повече средства да бъдат необходими."

Както традицията повелява на днешния ден бяха измити ръцете на акушер-гинеколога, който е помагал за появата на най-много бебета.