НОВИНИ

Бабиш: Не се гордея, че съм бил член на компартията

Чешкият министър-председател и милиардер Андрей Бабиш изрази разкаяние за комунистическото си минало в неделя на церемония в Прага, отбелязваща 30 години, откакто Нежната революция свали комунизма в тогавашна Чехословакия.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:11, 17.11.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
бабиш гордея съм бил член компартията

Популисткият магнат, който беше член на Чехословашката комунистическа партия през 80-те, отдаде почит на мирното въстание през 1989 г., което даде началото на демократичната реформа на бившия съветски сателит.

Неговите коментари идват след като четвърт милион чехи наводниха централна Прага в събота в демонстрации за отбелязване на годишнината, на която протестиращите поискаха Бабиш да подаде оставка заради обвинения в подкупи и корупция и че някога е бил комунистически секретен агент. Той категорично отрече обвиненията.

"Както със сигурност знаете, аз бях член на Комунистическата партия. Не се гордея с това", заяви Бабиш на церемония, на която присъстваха премиерите на Унгария, Полша и Словакия и председателят на германския парламент Волфганг Шойбле.

Той каза, че „не е толкова смел“ като Вацлав Хавел, драматургът-дисидент избран за президент на Чехословакия през 1989 г. и благодари на онези, които стоят зад протестите на Нежната революция.

"Днес стоя тук като министър-председател, избран на свободни, демократични избори и затова искам поне сега да изразя своята благодарност и смирение", каза Бабиш, чието правителство на малцинствата сега разчита на мълчаливата подкрепа на депутатите от комунистическата партия, за да оцелее в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия връща на Киев задържаните в Керченския проток кораби
Русия връща на Киев задържаните в Керченския проток кораби
България и Египет ще разменят опит в туризма
България и Египет ще разменят опит в туризма