НОВИНИ

Всички патици от фермата край Раковски вече са унищожени

Започна унищожаването на патиците от фермата край град Раковски, в която беше регистрирано огнище на птичи грип. По информация на Агенцията по безопасност на храните в нея се отглеждат близо 6000 патици от четири възрастови групи. Пробите за наличие на инфлуенца са потвърдени от Националната референтна лаборатория. Определени са 3-километрова предпазна зона около Раковски и 10-километрова наблюдавана зона около обекта, където е регистрирана болестта.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
08:00, 19.02.2020
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

От БАБХ Пловдив потвърдиха късно снощи пред БНТ, че патиците във фермата край Раковски вече са унищожени по хуманен начин.

Самата ферма се намира на няколко километра от жилищната част на града. Тя е регистрирана през 2016 година с капитал от 2 лева. По информация от наши източници тя е свързана с криминално проявени лица, които преди няколко години са били задържани за отглеждане на марихуана.

Все още няма яснота как заразата от птичи грип е стигнала във фермата. Една от версиите, по които се работи е, че птиците са внесени от чужбина и сред тях е имало носители на вируса.

Засилен е контролът върху търговията и придвижването на животни в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проданов: Няма доказателства, че катастрофата с Арабаджиеви не е случайна
Проданов: Няма доказателства, че катастрофата с Арабаджиеви не е случайна
ТРЕНД: ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила
ТРЕНД: ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила