НОВИНИ

БАБХ: По-високите санкции ще имат възпитателен ефект върху търговците на храни

За близо един месец след началото на учебната година БАБХ е проверила над 2 500 кухни, столове, бюфети в училища, детски градини и ясли. Резултатът - забранени са 65 кг храни, 19 съставени актове, а предписанията са 197. България е една от малкото страни в ЕС, която има специфично законодателство в областта на храненето на децата и учениците. Това гарантира осигуряването на здравословна храна и укрепване детското здраве, каза в "Денят започва" д-р Камен Николов - началник отдел в Дирекция "Контрол по храните" в БАБХ.

bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 19.10.2016
Чете се за: 00:25 мин.
Още

Най-честите нарушения, които са констатирани тази година, са по отношение на технологичното оборудване, неспазване на някои изисквания на Наредба №9, несъответствия на системите за управления безопасността на храните, не дотам добра хигиена на някои от обектите и нарушения в етикетирането и предлагането на храните, изреди д-р Николов.

Според Николов по-високите санкции срещу нарушителите може да имат възпитателен ефект.

Д-р Камен Николов - началник отдел в Дирекция "Контрол по храните" в БАБХ: Първоначалната санкция за храните с изтекъл срок на годност е 1000 лева. В новия Закон за храните, който се очаква да влезе след Нова година, санкцията е завишена петкратно. Според Николов това ще има възпитателен ефект върху търговци и производители.

Гледайте цялото интервю с д-р Камен Николов във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Растежът на китайската икономика се стабилизира
Растежът на китайската икономика се стабилизира
Меркел ще се срещне днес с Владимир Путин
Меркел ще се срещне днес с Владимир Путин